2022, augusztus 11.
28 C
Budapest
24.2 C
Moszkva
Array

Oroszország az ukrán dollárkötvény idő előtti visszafizetését kérheti

Moszkvának minden alapja megvan arra, hogy követelje a Kijevnek nyújtott 3 milliárd dolláros hitel idő előtti törlesztését. Döntés azonban még nem született erről – közölte Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szombaton. A miniszter arra reagált, hogy orosz kormányzati források kiszivárogtatása szerint Moszkva nagy valószínűséggel hamarosan azt fogja kérni Ukrajnától, hogy idő előtt fizesse vissza a 2013. decemberben kibocsátott és Oroszország által lejegyzett 3 milliárd dolláros kötvény ellenértékét.

Az adósság idő előtti rendezését azért kérheti Moszkva, mert a kötvényvásárláskor rögzített gazdasági-pénzügyi feltételeket Kijev nem teljesíti – jelezték a kormányzati források, hozzátéve, hogy az ukrán gazdaság államcsőd előtti állapotban van. Csakúgy mint tavaly szeptemberben Sziluanov szombaton adott nyilatkozatában is rámutatott, hogy Ukrajna államadóssága meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékát, s ezzel megsértette a hitel folyósításának egyik feltételét.

November végén azt közölte az ukrán pénzügyminisztérium, hogy az ország államadóssága 72,9 milliárd dollár volt október végén. Azt, hogy ez milyen arányt képvisel a GDP-hez képest, nem ismertették. Ukrajna 2013. december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek értelmében Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket.

Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollár értékben kétéves lejáratú ukrán eurókötvényt vásárolt. Tavaly január végén felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol, kétmilliárd dollár értékben. Néhány nappal később Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben felerősödtek a kormányellenes tüntetések, amelyek végül kikényszerítették az akkori ukrán vezetés távozását.

Sziluanov kifogásolta, hogy az idei ukrán költségvetés nem tartalmaz előirányzatot a hárommilliárd dollár visszafizetésére, miközben a más hitelezők, köztük a Nemzetközi Valutaalap iránti kötelezettségeit teljesíti és teljesíteni fogja az ukrán kormány. “Ily módon Oroszországnak tényleg minden alapja megvan ahhoz, hogy a hitel idő előtti törlesztését követelje. Mindazonáltal eddig nem született ilyen értelmű döntés” – mondta az orosz pénzügyminiszter újságíróknak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...