2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Oroszország: az euró és a dollár mérgező számunkra

A világ vezető tartalékvalutái, az amerikai dollár és az euró “mérgezővé” váltak Oroszország számára – jelentette ki pénteken Anton Sziluanov pénzügyminiszter.

“Az amerikai és az európai valuta mérgező számunkra. Mit tegyünk velük?” – tette fel a kérdést, miközben egy moszkvai egyetemen hallgatói előtt beszélt.

“Mi szükségünk van rájuk? Azaz eladjuk a saját vagyonunkat – a gázt, miközben ezekért cukorpapírt kapunk, mérgező cukorpapírt. Kinek van ezekre szüksége?” – folytatta.

Arra utalt, hogy Oroszország jelenleg nem tud támaszkodni sem az euróra, sem a dollárra, amelyek az orosz kormány szerint veszélybe kerültek, miután az USA és az EU szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, és ezzel gyakorlatilag megfosztotta az országot attól a lehetőségtől, hogy biztonságosan bonyolítson tranzakciókat ezekben a valutákban.

A szankciós nyomás közepette Oroszország jelentős erőfeszítéseket tesz a nemzeti valuta, a rubel támogatására és használatának fellendítésére.

Annak érdekében, hogy folytatni tudja a nemzetközi tranzakciókat, Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén például új, rubelalapú fizetési rendszert vezetett be az orosz gázexportra, és utalt arra, hogy hamarosan más árucikkekért is hasonló módon kell majd fizetni.

Néhány európai ország beleegyezett az áttérésre a rubel alapú elszámolásra, míg azok, akik ezt elutasították – például Bulgária, Finnország és Lengyelország -, már látják, hogy az orosz gázexportőr, a Gazprom leállította a szállításokat.

A rubeles gázfizetésre való áttérés a központi bank által korábban bevezetett tőkekontrollal együtt a rubel közelmúltbeli jelentős erősödésének kulcstényezőjeként említik. A helyi valuta ebben a hónapban többéves csúcsot ért el mind az euróval, mind a dollárral szemben, és sok elemző arra számít, hogy az erősödés folytatódik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...