2022, november 27.
5.2 C
Budapest
-6.1 C
Moszkva

Oroszország 25 000 tonna búzát adományoz Libanonnak

Ali Hamieh libanoni közmunka- és közlekedési miniszter a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy Libanon 25 ezer tonna búzát és 10 ezer tonna üzemanyagot kap ingyenesen az Oroszországi Föderációtól.

“Oroszország 25 ezer tonna búzát és 10 ezer tonna üzemanyagot szállít Libanonba az ország erőművei számára” – mondta a miniszter.

Libanon több mint három éve mély pénzügyi, gazdasági és politikai válságot él át. A bankrendszer szinte teljesen megbénult, a nemzeti valuta több mint hússzorosára értékelődött le a dollárral szemben, és ennek következtében a lakosság több mint 70 százaléka a szegénységi küszöb alá került.

A miniszter később a Twitteren tisztázta, hogy a libanoni orosz nagykövet tájékoztatta őt az orosz elnök utasításairól a libanoni államnak küldendő segélyekről.

Elmondása szerint a búza és az üzemanyag szállításának időpontját később határozzák meg.

Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter viszont korábban azt mondta, hogy Moszkva kész a következő négy hónapban akár 500 ezer tonna gabonát ingyenesen szállítani a legszegényebb országoknak, és teljesen kiváltani ezzel az ukrán gabonát, és ésszerű áron exportálni minden érdekelt országba.

A miniszter elmondta, hogy az idén már 150 millió tonna gabonát takarítottak be Oroszországban. A minisztérium becslése szerint a mostani szezonban több mint 50 millió tonnára tehető az exportlehetőség.

Mint Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban elmondta, Oroszország a legszegényebb országok megsegítésére kötött gabonaalkut, azonban ennek csak három-öt százalék jutott a rászorulóknak.

Az Egyesült Államok 2021 augusztusában ígéretet tett a libanoniaknak bejrúti nagykövete, Dorothy Shea révén, hogy legkésőbb tavaly márciusban segít Libanonnak szíriai területen keresztül áramot és gázt importálni Egyiptomból és Jordániából. Az ígéret azonban még mindig nem teljesült.

Múlt héten Libanon és Izrael egy történelmi jelentőségű megállapodás véglegesítésével és aláírásával lezárta a tengeri határ kijelölésére irányuló, az Egyesült Államok közvetítésével 2020-ban megkezdett tárgyalásokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...