2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Orosz területen csapódott be egy ukrán lövedék, egy halott

Családi ház kertjébe csapódott egy, a feltételezések szerint Ukrajna területéről kilőtt lövedék a dél-oroszországi Rosztovi területen vasárnap. Egy férfi meghalt, egy idős asszony és egy másik személy megsebesült. Az orosz külügyminisztérium kemény diplomáciai válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az eset az Ukrajnával határos orosz területen lévő Donyeck városban történt.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottságnak a helyszínen dolgozó szakemberei megerősítették a lövedék becsapódását. Az ukrán nemzetbiztonsági tanács szóvivője ugyanakkor határozottan kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai speciális műveletben részt vevő csapatok nem lőttek orosz területet – tudósított a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Kijevből. Az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett luhanszki népköztársaság képviselői pedig azt utasították vissza, hogy a szakadárok lőnék Oroszország területét, és szándékos dezinformációnak nevezték Kijev állítását.

A Rosztovi terület kormányszóvivőjének közlése szerint közép-európai idő szerint a lövedék 7 óra 20 perckor csapódott be. Egy 1968-as születésű férfi vesztette életét a kelet-ukrajnai Donyeckkel azonos nevű, 49 ezer lakosú orosz város Baltyijszkaja utcájában, ahol két ház is megsérült. Az elhunyt férfi kezét szétroncsolta az akna – jelentette a Rosszija 24 hírtelevízió.

Az állami tévé regionális tudósítójának jelentése szerint két másik ember sebesült meg a lövedék becsapódásakor. Egyiküket, egy idős asszonyt a robbanáskor keletkezett lökéshullám házának falához dobta, állapotát kielégítőnek tartják az orvosok. Az orosz külügyminisztériumban kemény és konkrét diplomáciai válaszlépéseket helyeztek kilátásba Ukrajnával szemben a lövedék és a férfi halála miatt.

Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes a Ria Novosztyinak azt mondta, a tények azt bizonyítják, hogy veszélyesen erősödik a feszültség Oroszország és Ukrajna határán. Hozzátette, hogy a diplomáciai válaszlépések előtt tisztázniuk kell minden körülményt a történtekkel kapcsolatosan. Karaszin az Itt Moszkva beszél című rádióműsornak kifejtette, az eset ismételten rámutat arra, hogy mielőbb be kell szüntetni a vérontást és fel kell újítani a tárgyalásokat az úgynevezett kontaktcsoport keretében minden érintett bevonásával. A csoportban a kijevi hatalom képviselői az EBESZ és Moszkva közvetítésével tárgyaltak korábban a délkelet-ukrajnai szakadárokkal a délkelet-ukrajnai rendezésről.

A Rosszija 24 hírtelevízió emlékeztetett arra, hogy korábban is több alkalommal csapódtak be lövedékek az Ukrajnával határos dél-oroszországi régió területére, de a vasárnapi az első eset, hogy a lövéseknek halálos áldozata és sebesültjei vannak. Múlt csütörtökön több aknavető-lövedék érte a délkelet-ukrajnai Luhanszk megyével határos Rosztovi terület egyik határállomását, amely Novosahtyinszk település közelében van.

Az Interfax orosz hírügynökség tudomása szerint az oroszországi Donyeckben is aknavető-lövedék csapódott be. A közelben lévő határátkelő működését is leállították, nem először – közölte Rajan Faruksin, a dél-oroszországi vámigazgatóság szóvivője.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

DNR: az orosz erők gyakorlatilag blokád alá vonták Bahmutot

Az orosz hadsereg gyakorlatilag blokád alá vonta Artemivszket (Bahmut) - mondta Jan Gagin, a DNR (Donyecki Népköztársaság) megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 TV-nek. "Az...

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...
spot_img

Videó