2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Orosz sajtóértesülés szerint Lavrov és Kerry Szocsiban találkozik egymással

Szocsiba várják keddre az amerikai külügyminisztert, aki orosz kollégájával fog tárgyalni a Fekete-tenger partján lévő városban – értesült hétfőn a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Szergej Lavrov és John Kerry az ukrajnai, jemeni, szíriai és iráni helyzetet vitatja meg – közölte a hírügynökséggel a név nélkül nyilatkozó diplomáciai forrás.

Hangsúlyozta: “sohasem zárkóztunk el, ellenkezőleg, nagyon aktív párbeszédet folytatunk ezekről a kérdésekről”. Moszkvában nem várnak áttörést Kerry látogatásától, de igen fontosnak tartják azt – mondta a RIA Novosztyi forrása, aki szerint az Egyesült Államok külügyminiszterének oroszországi útja “nagyon jelképes”.

Az orosz fővárosban ugyanakkor azt remélik, hogy a washingtoni kormányzat befolyásos tagja “valami újat, friss szemléletet hoz magával Ukrajnát és a kétoldalú orosz-amerikai kapcsolatokat illetően” – fogalmazott az orosz hírügynökségnek nyilatkozó jól értesült személy. Utalt rá, hogy John Kerry többször is elhalasztotta a vizitet, “most azonban elszánta rá magát”. Az orosz és az amerikai külügyminiszter múlt vasárnap telefonon beszélt egymással. Megegyeztek arról, hogy a közeljövőben találkoznak, és megvitatják Oroszország és az Egyesült Államök lehetséges közös lépéseit a különböző konfliktushelyzetek rendezésében, valamint áttekintik a kétoldalú kapcsolatok állapotát – közölte az orosz szaktárca.

John Kerry “átadta a gratulációt a második világháborús győzelem 70. évfordulója alkalmából”, kiemelve, hogy “az orosz nép és a volt Szovjetunió többi népe jelentős mértékben hozzájárult a nácizmus legyőzéséhez”. A moszkvai külügyi közlemény szerint Lavrov megjegyezte, hogy “Oroszországban őrzik a hitleri Németország ellen a szövetségesekkel együtt vívott harc szent emlékét”. A nyugati államok vezetői, így Barack Obama amerikai elnök is távol maradt a második világháború európai hadszínterén a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóján tartott szombati moszkvai katonai díszszemléről és az ünnepi megemlékezésekről. John Kerry az ugyanezen alkalomból múlt pénteken Párizsban tartott ceremónián vett részt, és francia kollégájával, Laurent Fabiusszel koszorút helyezett el az ismeretlen katona sírjánál.

Győzelem napja: nézze meg a moszkvai katonai díszszemlét (videó)

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó