2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Orosz nagykövet: az USA szította az ukrán konfliktust, fizesse a helyreállítást is

Az ukrajnai konfliktust az Egyesült Államok és más nyugati országok szították, és mint ilyen, Washington feladata, hogy fizesse a lerombolt ország újjáépítését – állította szerdán Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov.

Antonovot arra kérték, hogy kommentálja Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentését, aki egy londoni ukrajnai újjáépítési konferencián felszólalva azt állította, hogy “végül Oroszország viseli majd a költségeket” az ország helyreállításáért.

Az orosz diplomata visszautasította Blinken megjegyzéseit, mondván, hogy a Moszkva és Kijev közötti konfliktus “az Egyesült Államok évek óta tartó szándékos erőfeszítéseinek eredménye, amelyek célja, hogy a határainkon feszültségek melegágyát hozzák létre, hogy Ukrajnát oroszellenessé tegyék”, amihez hozzátartozott egy nyugati támogatású puccs az ukrán fővárosban még 2014-ben.

Antonov azt állította, hogy az USA aktívan szítja az ellenségeskedést azzal, hogy fegyverekkel pumpálja a kijevi rezsimet, miközben csírájában elfojt minden békekezdeményezést.

“Ez azt jelenti, hogy az adminisztráció teljes mértékben felelős azért, ami Ukrajnában történik. Ezért az Egyesült Államok feladata, hogy újjáépítse az országot” – jelentette ki.

A továbbiakban kijelentette, hogy míg az amerikai fegyverek által lerombolt házakat helyre lehet állítani, a konfliktus humanitárius következményeit sokkal nehezebb lesz eltüntetni.

“Hogyan fogja… Washington értékelni az ártatlan emberek életét? Hogyan fog az Egyesült Államok elszámolni az ukránokkal, akiket a mai úgynevezett ellentámadásban vakmerő, frontális támadásokba hajszol?” – tette fel a kérdést a követ.

Miközben a nyugati országok több milliárd dolláros újjáépítési támogatást ígértek Ukrajnának, a Kijevet támogatók egy része az ukrajnai konfliktus kezdete után befagyasztott orosz vagyon elkobzását is követelte, hogy azt az újjáépítésre fordítsák. Bár jogi akadályok eddig megakadályozták, hogy ez megtörténjen, Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára “banditizmusnak” nevezte a kezdeményezést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó