2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva
Array

Orosz hadsereg: Az IÁ Palmürát ostromolja

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyveresei újabb támadást indítottak a szíriai Palmüra város ellen és betörtek a lakónegyedekbe – közölte vasárnap az orosz hadsereg szíriai megbékélési központja.

Az orosz hírügynökségek által ismertetett közlemény szerint az IÁ erőinek átcsoportosítása után több mint 4 ezer fegyveressel ostromolja a várost. Palmüra térségébe a terrorszervezet Rakka és Deir ez-Zór térségéből dobott át harcosokat és páncélozott járműveket. Ezt az orosz álláspont szerint az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államokhoz igazodó szíriai ellenzéki erők Rakkánál leállították a terrorszervezet elleni katonai műveleteket.

Korábban szíriai ellenzéki források számoltak be arról, hogy az Iszlám Állam harcosai ismét betörtek Palmürába, ahonnan csak néhány órával korábban sikerült kiszorítani őket.

A szíriai orosz katonai parancsnokság szerint az IÁ mind élőerőben, mind katonai felszerelésben komoly veszteségeket szenvedett el, de igyekszik megvetni a lábát a város belsejében. A közlemény rámutatott, hogy az orosz légierő a lakónegyedeket nem bombázza, amit a terroristák kihasználnak.

A Szana hivatalos szíriai hírügynökség azt jelentette, hogy a szíriai kormányerők és az őket támogató önkéntesek súlyos harcokat vívnak az “IÁ bandáival” és a támadást több védelmi vonalnál visszaverték.
A katari tulajdonban lévő al-Dzsazíra pánarab televízió szerint a terroristák teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták Tadmor települést az ókori palmürai romok közvetlen közelében.

A szaúdi tulajdonban lévő al-Arabija pánarab tévéállomás szerint az IÁ bevette a város feletti uralkodó magaslaton elhelyezkedő erődöt és részben bekerítette a palmürai repülőteret. A televízió szerint a fegyveresek civil lakosokat vettek őrizetbe és szállítottak el ismeretlen helyszínre.

Az angliai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (ODSH) vasárnap bejelentette, hogy az IÁ erői vasárnap “ismét” behatoltak Palmürába, ahonnan csak néhány órával korábban sikerült kiszorítani őket.

A nap folyamán korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy szombatra virradóra sikerült visszaverni az IÁ minden, a városba történő betörést célzó támadását.

Az IÁ szélsőségesei 2015 májusában foglalták el Palmürát, ahonnan csak idén március 27-én sikerült kifüstölnie őket a kormányerőknek az oroszok légi támogatásával. Az IÁ ezalatt számos olyan egyedülálló, nagyjából 2 ezer éves ókori műemléket megsemmisített, amelyek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szerepeltek.

A szélsőségesek csütörtökön újabb offenzívát indítottak a gázmezők közelsége miatt stratégiai jelentőséggel bíró város megszerzéséért, amelynek nagy részét az ODSH szerint szombatra el is foglalták.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...
spot_img

Videó