2022, szeptember 30.
16.7 C
Budapest
17.2 C
Moszkva
Array

Orosz fémikonok tárlata és kulturális értékek játéka Bács-Kiskun megyében

Orosz fémikonok kiállításával, ingyenes tárlat- és épületvezetésekkel, valamint kulturális értékek játékával is készülnek Bács-Kiskun megyében a Kulturális örökség napjain.

Válogatott Cifrapalotaságok címmel ifj. Gyergyádesz László művészettörténész tart épületvezetést térben és időben, pincétől a padlásig szombaton Kecskeméten, hogy a látogatók az 1903-ban átadott bérpalotától ismereteikben eljussanak napjaink múzeumáig. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Lechner-iskola jellemzőit mutató épület minden egyes látható és mára már láthatatlanná vált részletével, köztük a múzeumi működést biztosító, ám a nagyközönség előtt elzárt terekkel is.

A X. Ars Sacra Fesztivál keretében A Szentséges Szűzanya rézből öntött képmása nyugodott a jobb karomon. – Az orosz fémikonok művészete címmel nyílik kiállítás szombaton szintén a kecskeméti Cifrapalotában. A tárlat válogatás Ruzsa György professzor magángyűjteményéből. Az ikonokat, vagyis a keleti kereszténység szentképeit sokan ismerik és csodálják. Ám a fémikonokat, a rézből öntött, gyakran sokszínű zománccal díszített kicsiny műremekeket már kevesebben – közölték a szervezők az MTI-vel.

A bajai zsinagóga és a volt zsidó hitközségi székház, az egykori iskola épületével ismerkedhetnek meg a látogatók a Betekintés a kulisszák mögé című programon szombaton délelőtt. A napjainkban könyvtárként és művelődési központként működő intézmény – a Kulturális örökség napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódó – körsétája a Régi könyvek termének látogatásával kezdődik, majd ezt követi a gyermekkönyvtár bemutatása. A múltidézés közben a pinceraktáron keresztül végül a zsinagóga épületébe jutnak a látogatók.

Kalocsán a Liszt Ferenc Zeneiskola alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából nyílt kiállítással kapcsolódnak az országos programsorozathoz. A Visky Károly Múzeum földszinti folyosóján a vitrinekben tárgyi emlékeket, képeket, dokumentumokat, újságcikkeket, valamint a zeneiskolából származó, még válogatás alatt álló tárgyakat nézhetnek meg a látogatók. A tárlat mellett bemutatják a zeneszerző és zongoraművész Liszt Ferenc, az író és tanár Száva István, valamint a szintén pedagógus és zeneszerző Sztára József munkásságát is.

Kerékpárral és gyalogosan is teljesíthető a város főteréről szombaton 13 órakor induló kiskunhalasi Cool-túra. A térség kulturális értékeit játékosan megismertető út során hat kérdésre kell megtalálniuk a résztvevőknek a válaszokat a város több pontján. A helyes megfejtők között ajándékot sorsolnak ki.

Gyergyókilyénfalvi és lakiteleki értékek találkozójára várják az érdeklődőket a Tőserdei Pálinkaház udvarán szombaton délután. A programok között szerepel Pálinkaváros-látogatás, könyvbemutató, fotókiállítás, régészeti előadás, interaktív drónröptetés, mesemondás, kézműves foglalkozások, kürtőskalács-készítés és -kóstoltatás, valamint népzenei koncert és táncház.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...