2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

Orosz avantgárd művészek kiállítása nyílt Bécsben

Orosz avantgárd művészek kiállítása nyílt a bécsi Bank Austria Kunstforumban, a tárlat az impresszionizmus és a sztálini propagandaművészet közötti időszakot öleli fel. Az 1906 és 1930 között született művek a moszkvai Tretyakov Képtárból és számos magángyűjtőtől érkeztek az osztrák fővárosba.

A szerelem a forradalom idején című kiállítás arra vállalkozik, hogy bemutassa a politikai üzenetekkel áthatott korszakot, a művészeti sokszínűséget és a korabeli társadalmi fejlődést, a kor felfogása szerint ugyanis a művész többé nem magányos bohém, hanem egy nagy alkotóközösség része.

Az egyik kurátor a tárlat megnyitóján kiemelte: nem 1968 volt az első szexuális forradalom. A húszas években a párkapcsolatok különböző formái, a válás és a homoszexualitás is elterjedt már. A kiállításon öt orosz művészpár alkotásai tekinthetők meg. Az ő műveiken keresztül mutatja be a tárlat három évtized történetét, a generációk és az eltérő életstílusok jellemzőit is.

A tárlat másik kurátora szerint ritkán tapasztalható, hogy a közösségi és az egyéni témák ilyen szorosan összekapcsolódtak volna, mint ebben a korban. A kiállítás két főszereplője Varvara Sztyepanova és Alekszandr Mihajlovics Rodcsenko, az orosz avantgárd két vezéralakja, akiknek hitvallása szerint a művész egyúttal mérnök és tervező is.

Mihail Larionov orosz képzőművész és felesége, Natalja Goncsarova, az orosz avantgárd elindítóiként számon tartott művészpár festményei is láthatók a kiállításon. A kiállítás csütörtöktől január 31-ig tekinthető meg.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...