2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Orosz állampolgárságot kapott Putyintól egy ukrán publicista és egy amerikai festő

Orosz állampolgárságot adományozott szerdán közzétett rendeletében Vlagyimir Putyin orosz elnök Anatolij Vasszerman ukrán műsorvezető-publicistának és Jurij Kuperman szovjet születésű, amerikai állampolgárságú képzőművész-drámaírónak.

A döntésről beszámoló orosz hírportálok felhívták a figyelmet arra, hogy a mérnöki végzettségű, de politológusként, valamint egy népszerű orosz televíziós szellemi vetélkedő meghatározó személyiségeként is ismert Vasszerman ellen az ukrán hatóságok szeptemberben “szakadárság” vádjával bűnügyi eljárást indítottak.

A már két évtizede Oroszországban élő értelmiségi egyebek között azzal keltett megütközést Kijevben, hogy többször állást foglalt Ukrajna szuverenitásával szemben. “Valóban ellenzem Ukrajna állami szuverenitását, és nem tartom lehetségesnek, hogy Oroszországnak ezt a részét elválasszák a többitől” – nyilatkozott korábban a TASZSZ hírügynökségnek Vasszerman.

A 64 éves Anatolij Vasszerman közölte, hogy az orosz megszerzése után le kíván mondani ukrán állampolgárságáról. A Nyugaton Yuri Kuper néven ismert, 76 éves Jurij Kuperman 1972-ben Izraelbe emigrált, majd Franciaországban és New Yorkban alkotott. Művei egyebek között a Tretyakov Állami Galériában, a Metroplitan Museumban, a francia kulturális minisztérium gyűjteményében és az amerikai kongresszus könyvtárában megtekinthetők. A Tizenkét kép egy festőművész életéből című darabját néhány évvel ezelőtt műsorára tűzte a Csehov nevét viselő Moszkvai Művészszínház.

Január elején Vlagyimir Putyin az orosz dzsúdó válogatott szövetségi kapitányának, az 1980-as moszkvai olimpia bajnokának, Ezio Gambának adományozott orosz állampolgárságot. Hasonló gesztusban részesült korábban mások mellett a Szovjetunióban született, amerikai állampolgárságú Oleg Maskaev volt profi ökölvívó bajnok, a szintén amerikai ifjabb Roy Jones többszörös hivatásos bokszbajnok, Gérard Depardieu francia színész, Zurab Cereteli grúz szobrász és Marina Denikina francia-orosz író-újságíró, Anton Gyenyikin fehérgárdista tábornok lánya.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....