2022, december 1.
2.7 C
Budapest
-14.1 C
Moszkva

Örményország kész végrehajtani Oroszország béketervét

Örményország kész arra, hogy a Moszkva által javasolt elvek alapján dolgozzon a kapcsolatok kialakításán Azerbajdzsánnal – jelentette ki pénteken Nicol Pashinjan miniszterelnök. Az országok részvételével háromoldalú csúcstalálkozót tartanak jövő héten az oroszországi Szocsiban – jelentette be a Kreml.

Pashinjan egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy Jereván kész megerősíteni álláspontját a hétfőn Szocsiban kezdődő tárgyalásokon.

A közelgő tárgyalások középpontjában a stabilitás és a biztonság előmozdítása áll majd a Transzkaukázusban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, azeri kollégája, Ilham Alijev és az örmény miniszterelnök a korábban, 2020-ban és 2021-ben aláírt háromoldalú megállapodások végrehajtásáról is tárgyalni fog. A Kreml megerősítette, hogy a csúcstalálkozót Moszkva kezdeményezte.

“Őszintén szólva azt akarom, hogy [a békemegállapodást] az év végéig aláírják” – állította Pasinjan, akit a TASZSZ orosz hírügynökség idézett, hozzátéve, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy ez a terv “reális” legyen.

Korábban pénteken Putyin a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének rendkívüli ülésén videokapcsolaton keresztül felszólalva kijelentette, hogy Oroszország “nem állhat félre a Jereván és Baku közötti problémák” és feszültségek elől. Moszkva mindig kész támogatni azok békés rendezését.

Örményország és Azerbajdzsán történelmileg számos kérdésben áll szemben egymással, amelyek közül a vitatott Hegyi-Karabah, de jure Azerbajdzsán, örmények által lakott területe a legfontosabb. A két nemzet 2020-ban 44 napos háborút vívott a területért, amely egy orosz közvetítéssel létrejött fegyverszünettel ért véget, amelynek során Bakunak átengedtek néhány, korábban az örmények által ellenőrzött területet, és orosz békefenntartókat telepítettek a megállapodás betartására.

Az örmény-azerbajdzsáni határon idén szeptemberben ismét kiéleződött a feszültség, amikor a jelentések szerint több tucat ember – civil és katonai személy – vesztette életét, és a konfliktusban részt vevő felek egymást okolták az erőszakért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...