2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Orbán: még gyümölcsözőbb kapcsolatot szeretnénk Oroszországgal

A magyar miniszterelnök szerint csütörtöki moszkvai munkalátogatása fontos lépés volt, hogy a válság után kialakuló új világgazdasági rendszerben az eddiginél szorosabbá és a magyarok szempontjából gyümölcsözőbbé váljon az orosz-magyar kapcsolat. Orbán Viktor azután nyilatkozott Moszkvában az MTI-nek, hogy szűk körben, majd kíséret élén tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, illetve a plenáris ülés orosz résztvevőivel. A tárgyalások összesen mintegy két és fél órán át tartottak, az egyórás szűk körű egyeztetésen magyar részről Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára vett még részt. A tárgyalások után Orbán Viktor beszámolt arról, hogy minden magyar szempontból fontos kérdés napirendre került. Magyarország olyan ország, amely energiabehozatalra szorul – fűzte hozzá a miniszterelnök -, ezért érdekelt abban, hogy növekedjen az országban előállított energia aránya, legyen szó alternatív forrásról vagy akár atomenergiáról, amely területen régi keletű együttműködés folyik a két ország között. Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány eddig a magyar gazdaságban sikerrel csökkentette a külföldről behozott gáz mennyiségét, úgy, hogy közben Magyarország jó ütemben halad afelé, hogy regionális gázelosztó országgá váljon.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány csütörtökön Budapesten megvette, visszavásárolta azokat az eszközöket – például gáztározókat, szerződéseket – amelyeket az előző kormányok privatizáltak. Magyarország polgárai most már biztonságban érezhetik magukat az energiaellátás mennyisége, illetve az érte fizetendő ár tekintetében is – tette hozzá.

Az MTI-nek a részleteket firtató kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: az állam képviselői és az E.ON között a tárgyalások minden érdemi kérdésben lezárultak, a szövegszerű megállapodási javaslat elkészült, a technikai lebonyolítás zajlik. További részleteket későbbre ígért.

A nol.hu értesülése szerint az MVM Magyar Villamos Művek (MVM) csütörtöki közgyűlésén a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felhatalmazást adott az állami áramcsoport vezetőségének, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.ON földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát. A lap forrásai azt kizártnak nevezték, hogy a szerződést még csütörtökön aláírják, mert Orbán Viktor kormányfő és Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója a nap folyamán az orosz fővárosban volt.

A kormányfő Moszkvában arról is beszámolt, az atomenergia kérdésében az együttműködés legfontosabb része a Paksi Atomerőmű két blokkjának felújításával kapcsolatos. “Ez orosz technológiával épült atomerőmű, ezért az oroszok is újítják most fel” – mondta Orbán Viktor. Arról is beszámolt: hamarosan döntés születik a bővítésről, amelyre nemzetközi pályázatot írnak ki.
A légügyi együttműködés kérdésében a két ország arra keresi a megoldást, hogy a Malév kiesése után miként tehető élénkebbé a fővárosaik közötti légi kapcsolat.
A mezőgazdasági termékek tekintetében határozott ígéret van arra, hogy Magyarország nagyobb mennyiségben adhatja el azokat az orosz piacon – mondta a magyar kormányfő.

Putyin elnök Orbán Viktort fogadva hangsúlyozta, hogy Magyarország “kétségkívül prioritást élvező partner Közép-Európában”, a két ország kapcsolata minden irányban kedvezően fejlődik.
Emlékeztetett: Oroszország – Németország után – a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, 2011-ben 11 milliárd amerikai dollár volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a befektetések az utóbbi három évben nem, vagy csak nagyon alacsony mértékben növekedtek.

Kijelentette: az orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a magyarországi erőművek felújításában, illetve újak építésében.

Az energiapolitikát érintve köszönetet mondott azért, hogy Magyarország támogatta a Déli Áramlat földgázvezeték építését, amelynek megvalósítása során a magyar gazdaság mintegy 610 millió eurónyi beruházáshoz jut, a tranzitdíjakból pedig további bevétele származik majd, és gázellátása is javulni fog.

Orbán Viktor válaszában kijelentette: Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban legyen és szoros együttműködést tartson fenn Oroszországgal.
“Mi, magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy Oroszország milyen fontos partnerünk. Tisztában vagyunk Oroszország súlyával és jelentőségével is, de a tiszteletet, amelyet Oroszország iránt érzünk, elsősorban nem Oroszország mérete, hanem kultúrája váltja ki belőlünk, és az orosz kultúra iránti tiszteletünk adja meg az alapját a jó gazdasági együttműködésünknek” – fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette, hogy Magyarország mindig is nagy nemzetnek tekintette Oroszországot, amelynek nagy jövője van.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar kormány bátorítja Oroszország magyarországi befektetéseit, kifejezetten szeretné megőrizni a két ország közötti energetikai együttműködést, és az energiarendszer bővítésében számít “Oroszország nagyszerű szakmai felkészültségére, világszínvonalú technológiájára”.

A magyar kormányfő szerint a pénzügyi válság után Európában új korszak kezdődik, amelyben Oroszországnak kiemelkedő szerepe lesz.

“Mi erős európai országként szeretnénk együttműködni a hatalmas Oroszországgal. Nyitottak vagyunk minden kérdés őszinte megtárgyalására és megállapodásra is” – összegezte álláspontját Orbán Viktor.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó