2022, május 16.
27.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Hiredetés
Array

Önvédelmi célból már levegő-levegő rakétákat is felszerelnek az orosz vadászbombázókra

A Szu-34-es orosz vadászbombázók hétfőn első alkalommal szálltak fel a szíriai légtérben úgy, hogy nem csupán bombákat vittek magukkal, hanem önvédelmi célból kis- és közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákat is – mondta az orosz hírügynökségeknek Igor Klimov, az orosz légierő sajtószóvivője.

A Reuters által is idézett tájékoztatásból – amelyet például a RIA Novosztyi orosz hírügynökség is közölt – kiderült: a szíriai légtérben hétfőn légi hadműveletekkel megbízott Szu-34-esek ezúttal már nem csupán OFAB-500-as légibombákkal és KAB-500 típusú irányítható légibombákkal szálltak fel, hanem olyan kis- és közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákkal is, amelyeket önvezérléses robbanófejjel láttak el. Ezek a rakéták hatvan kilométeren belül lévő célpontok megsemmisítésére alkalmasak – mondta a szóvivő.

Klimov hangsúlyozta, hogy ezek a rakéták önvédelmi célt szolgálnak. Erre a lépésre az orosz fél amiatt szánta el magát, hogy a múlt hét elején a török légierő egyik F-16-os vadászgépe lelőtt egy orosz vadászbombázót. A gép pilótája és navigátora is sikeresen katapultált, de földet érés közben golyózáport zúdítottak rájuk. A pilóta, Oleg Peskov alezredes életét vesztette, Konsztantyin Murahtyin százados, a gép navigátora azonban életben maradt, őt a szíriai és orosz különleges egységek menekítettek ki a harci övezetből, a türkmén felkelők által uralt területről a szíriai Latakia tartományban.

Az orosz vadászgép lelövése jelentős feszültséget okozott Törökország és Oroszország között. A török álláspont szerint az orosz gép megsértette a török légteret. Az életben maradt navigátor vitatja ezt, ahogy azt a török állítást is, miszerint a török légierő többször is felszólította őket a légtér elhagyására.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS