2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Olaf Scholz először kommentálta az amerikai kazettás lőszerek Ukrajnába szállítását

Németországot nem lepte meg az amerikai döntés, hogy kazettás bombákat szállít Ukrajnának, mert erről az amerikai fél előre tájékoztatta Berlint – mondta Olaf Scholz német kancellár pénteken egy sajtótájékoztatón.

“Természetesen az USA nem lepett meg minket: nem a médiából, hanem közvetlenül az Egyesült Államoktól tudtunk erről a döntésről” – mondta Scholz.

Szerinte az USA a kazettás lőszerek szállítását más típusú lőszerek hiányával indokolta.

Ugyanakkor a kancellár nem válaszolt közvetlenül az újságíró azon kérdésére, hogy Németország megpróbálta-e lebeszélni az Egyesült Államokat arról, hogy a kazettás lőszereket szállítson Ukrajnának.

Scholz csak annyit mondott, hogy Németország elkötelezett a nemzetközi egyezményből eredő kötelezettségei mellett, de más országok szuverén döntéseit nem kommentálja. Emlékeztetett arra is, hogy sem az USA, nos Ukrajna, sem Oroszország nem írta alá ezt a dokumentumot.

A beszédet és a kancellár kérdésekre adott válaszait a kormány honlapján közvetítették.

Joe Biden amerikai elnök július 7-én közölte, hogy döntött a kijevi rezsim kazettás bombákkal történő ellátásának megkezdéséről. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő hangsúlyozta, hogy az ilyen szállítások veszélyeztetik a civileket, és a válság elhúzódásához vezet. Az amerikai fél szerint Ukrajna 155 mm-es kaliberű M864-es kazettás lőszert kap a tüzérséghez, különösen az M109-es és az M777-es vontatott tarackhoz. A kazettás lőszer nagy területen végez pusztítást, mivel a levegőbe lövik és szétszórja a szubmuníciót. Minden M864-es lövedék 72 szubmunícióval van töltve: 48 M42 és 24 M46. Az előbbit a gyalogság, az utóbbit a páncélozott járművek ellen tervezték.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó