2023, október 2.
24 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

A Kreml kommentálta a sajtóhírt, amely szerint Putyin személyesen vesz részt a BRICS-csúcson Dél-Afrikában

Vlagyimir Putyin orosz elnök még nem döntötte el, hogyan vesz részt a jövő hónapban Dél-Afrikában megrendezésre kerülő BRICS-csúcstalálkozón – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára.

Putyin elnök részvétele a Kína, Brazília, India és Dél-Afrika vezetőit tömörítő nagyszabású eseményen kétségessé vált, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene. Az ICC “lakosság erőszakos áthelyezésével” vádolta az orosz elnököt és az ország gyermekjogi biztosát, utalva Moszkva azon lépésére, hogy az ukrajnai harcok alatt kiskorúakat evakuáltak a harci övezetekből.

Oroszország, amely soha nem ratifikálta a hágai székhelyű bíróságot létrehozó 1998-as Római Statútumot, hangsúlyozta, hogy a testületnek nincs felette hatásköre. Dél-Afrika azonban tagja az ICC-nek, és az ország törvényei szerint köteles letartóztatni Putyint, ha az a területére lép.

“A [Putyin BRICS-csúcson való részvételének] formáját még nem határozták meg teljesen. A megbeszélések folyamatban vannak” – mondta Peszkov pénteken újságíróknak. “Amikor a végső döntés megszületik, mindenkit tájékoztatni fogunk róla” – mondta.

A Kreml szóvivőjét a dél-afrikai Eyewitness News pénteki jelentése után szólították meg a kérdésben, amely a BRICS Üzleti Tanács vezetőjét, Stavros Nicolaou-t idézte, aki szerint “öt BRICS-államfő vesz részt a fórumon”. A csúcstalálkozóra augusztus 22. és 24. között kerül sor Johannesburgban.

Nicolaou az Üzleti Tanács Johannesburg külvárosában, Sandtonban tartott ülésén beszélt, amelyen Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök is részt vett. Az összejövetel során Ramaphosa cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint a BRICS-csúcstalálkozó virtuális eseménnyé válhat a Putyinra vonatkozó körözés miatt. “Voltak olyan pletykák, hogy ez… online csúcstalálkozóvá válhat. Nem, ez szemtől szemben, szemtől szembe lesz” – mondta az államfő.

Kedden Paul Mashatile dél-afrikai elnökhelyettes a Mail & Guardian című helyi lapnak azt mondta, hogy Pretoria azt javasolta Moszkvának, hogy Putyin helyett Szergej Lavrov külügyminiszter legyen az orosz delegáció vezetője a BRICS-csúcson.

“Az oroszok nem elégedettek ezzel, azt akarják, hogy az egész delegációjuk jöjjön el, az ő [Putyin] vezetésével” – mondta Mashatile, hozzátéve, hogy a felek közötti tárgyalások folyamatban vannak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó