2022, augusztus 11.
28 C
Budapest
24.2 C
Moszkva
Array

Obama meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Elnöki rendelettel meghosszabbította Barack Obama az Oroszország ellen foganatosított amerikai szankciókat. A Fehér Ház közleménye szerint Obama elnök egy évvel toldotta meg a szankciókat, amelyeket az amerikai kormány 2014 márciusában, a Krím félsziget és Oroszország újraegyesülése után hozott.

A szankciók az orosz elnök, Vlagyimir Putyin környezetében lévő tisztségviselőket és üzletembereket érintenek, tovább egy sor állami vállalatot. A szankciókkal sújtottak nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, nem folytathatnak üzleti tevékenységet egyes amerikai vállalatokkal, s nem lehetnek pénzeszközeik sem amerikai bankokban.

Az elnöki rendelet megfogalmazása szerint Oroszország ukrajnai szerepvállalása változatlanul “szokatlan és rendkívüli” veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra. Washington azt is megismételte, hogy a szankciók feloldásának fő feltétele az ukrajnai rendezést célzó minszki megállapodások betartása.

 Az Európai Unió szintén büntetőintézkedéseket vezetett be Moszkva ellen. A washingtoni bejelentésre már az orosz kormányzat is reagált. A külügyminisztérium szerint Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy “Oroszország érdekeivel összhangban álló ellenintézkedésekkel” válaszoljon a szankciók meghosszabbítására.

Az orosz külügyminisztérium szerint a szankciók nem segítik elő az ukrajnai válság megoldását, és “romboló hatást” gyakorolnak az orosz-amerikai kapcsolatokra.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...