2022, november 29.
1.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

NYT: Biden életkora “problémássá” vált a Fehér Háznak

Joe Biden amerikai elnök életkora egyre inkább problémássá válik a Fehér Ház számára – jelentette szombaton a The New York Times (NYT) című lap egy sor meg nem nevezett tisztviselőre hivatkozva, akik elismerték, hogy az amerikai vezető “energiaszintje” már nem a régi, és “csendben figyelnek” rá.

Az elnök kora már kihat a rutinjára – ismerte el a NYT, hozzátéve, hogy különösen ez késztette a Fehér Házat arra, hogy megváltoztassa külföldi útjainak menetrendjét is.

Biden, aki a jövő héten indul négynapos közel-keleti útjára, eredetileg úgy volt, hogy ezt közvetlenül a múlt havi európai útja után teszi meg. Mégis, ezt a vállalkozást állítólag “őrültségnek” tartották a 79 éves férfi számára, ahogy egy meg nem nevezett tisztviselő fogalmazott a lappal folytatott beszélgetésben.

Egy tucatnyi jelenlegi és volt magas rangú amerikai tisztviselő ragaszkodott ahhoz, hogy az elnök “intellektuálisan elkötelezett maradt” elnöksége során, mivel “okos kérdéseket tett fel a találkozókon”, különböző vitapontokról faggatta segítőit, és “egészen az utolsó pillanatig” átírta beszédeit – írta a NYT vezető fehér házi tudósítója, Peter Baker.

Ugyanakkor a tisztviselők azt is elismerték, hogy “csendben” vigyáztak rá az esetleges problémák esetére.

A lehetséges aggasztó incidensek listáján szerepelt, hogy az elnök esetleg megbotlik egy drótban, vagy nyilvános beszédek közben megbotlik a szavakban. A Fehér Ház tisztviselői “lélegzetüket visszafojtva figyelik, hogy vajon kibírja-e a végéig baklövés nélkül” – számolt be a NYT.

Biden adminisztrációja is elismerte, hogy igyekeznek “a lehető legjobban őrizni” a Delaware-ben töltött hétvégéit, hozzátéve, hogy ő többnyire “heti öt-öt és félnapos elnök”, bár “bármikor” hívható, ha szükség van rá. Hivatalos szinten azonban a Fehér Ház ragaszkodik ahhoz, hogy Biden továbbra is heti hétnapos főparancsnok marad.

“Biden elnök minden nap dolgozik, mivel a vezetők a világ bármely pontjáról végezhetik feladataikat” – kommentálta a NYT cikkét Andrew Bates helyettes sajtótitkár. Biden korábban többször is kijelentette, hogy két év múlva indulni kíván a második mandátumért. Júniusban a Fehér Ház megerősítette, hogy Biden valóban tervezi, hogy “2024-ben indul”.

Egy ilyen lehetőség arra késztetett néhány volt amerikai tisztviselőt és öregedéssel foglalkozó szakembert, hogy aggodalmuknak adjanak hangot. David Gergen, négy elnök – Richard Nixon, Gerald Ford, Ronald Reagan és Bill Clinton – vezető tanácsadója, aki maga is nemrég töltötte be 80. életévét, “helytelennek” nevezte az ilyen terveket.

S. Jay Olshansky, a chicagói Illinois-i Egyetem hosszú életre specializálódott szakértője azzal érvelt, hogy bár Biden kora önmagában senki számára nem lehet kérdés, a helyes kérdés az lenne, hogy vajon 86 évesen is képes lesz-e tartani magát. “A dolgok rosszul mennek, ahogy öregszünk, és a kockázatok annál nagyobbak, minél idősebbek leszünk” – mondta a NYT-nek.

A 79 éves Biden Amerika legidősebb elnöke, hiszen most egy évvel idősebb, mint Ronald Reagan volt második ciklusa lejártakor.

A NYT szerint Biden arra kérné az amerikaiakat, hogy 2024-ben olyan embert válasszanak, aki hivatali ideje végére 86 éves lesz. A Harvard CAPS-Harris Poll június végén végzett felmérése szerint a választók mintegy 64 százaléka úgy véli, hogy már túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen, és több mint 70 százalék ellenezné, hogy induljon egy második ciklusért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...

A Boeing olcsó precíziós bombákat gyártana Ukrajnának

A Pentagon állítólag fontolgatja a Boeing ajánlatát, hogy a meglévő amerikai minták felhasználásával olcsó precíziós bombákat gyártana tömegesen Ukrajna számára, mivel Washington és szövetségesei...