2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

NYT: A szaúdiak az olajár emelése révén akarják Moszkvát eltávolítani Damaszkusztól

Szaúd-Arábia a olajpiacon betöltött meghatározó helyzetére támaszkodva arra próbálja rávenni Oroszországot, hogy a szaúdi kitermelés csökkentéséért és az annak nyomán várható áremelkedésért cserében hagyjon fel Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének támogatásával – közölte szerdán a The New York Times névtelenül nyilatkozó amerikai és szaúdi tisztségviselőkre hivatkozva.

A lap szerint a két ország képviselői az elmúlt hónapokban titokban többször is folytattak tárgyalásokat erről a lehetőségről, de azok még nem vezettek áttöréshez. Egyelőre nem világos, hogy Abdalláh bin Abdel-Azíz király január 23-án bekövetkezett halála következtében megváltoztak-e a szaúdi tervek. A nyilvánosság előtt mindenesetre mindkét fél kerüli az olajárakról való egyezkedés látszatát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután novemberben Moszkvában fogadta szaúdi kollégáját, Szaúd al-Fajszál herceget, azt hangoztatta, hogy a világpolitika nem játszhat szerepet az árképzésben. A lap által megszólaltatott szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kihátrálna Aszad mögül, akit a szélsőséges iszlám elleni küzdelem egyik fontos tényezőjének tart.

A szíriai rezsim mellett továbbra is kitartana fő támogatója – és Szaúd-Arábia fő regionális ellenlábasa – Irán, amely szintén profitálna az olajárak emelkedéséből. Igaz, elemzők szerint a szíriai hadsereg orosz katonai segély nélkül működésképtelen lenne. Az orosz gazdaságnak a 100 dolláros, a szaúdinak pedig annál is magasabb olajár fedezné a költségvetési kiadásait (az árszint jelenleg 55 dollár közelében van). Csakhogy az arab monarchiának 733 milliárd dolláros tartaléka van, és sokáig fájdalommentesen képes elviselni az árzuhanást, Oroszországnak viszont az alacsony olajár súlyos gondokat okoz.

A The New York Times szerint az Egyesült Államok vegyes érzelmekkel viszonyul a fejleményekhez. Washington ugyanis örömmel támogatna minden olyan kezdeményezést, amely az Aszad mögötti orosz támogatás megszüntetésére irányul, de az olajárak emelkedése káros hatást gyakorolna gazdaságának több szegmensére.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...