2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Novorosszia hirei (szeptember 2. -osszefoglalo – )

– Folytatodnak a harcok a Donyecki repuloter korneyken, ellenallast tanusitanak az egyes repteri letesitmenyek pince helyisegeiben bujkalo ukran fegyveresek.

– Az ukran kormanyerok elkezdtek a Donyecki Koztarsasag teruleten levo katonai egysegek visszavonasat. Valoszinuleg keszulnek a Dnyepropetrovszki es Zaporozsjei megyek vedelmere, ugyanis Volnovaha elfoglalasa utan a felkelok elott egyenes ut all a Dnyeperig. Minden attol fugg, hogy milyen gyorsan lesz kepes Kijev meglevo csapatait a front eszaki szakaszarol atdobni a nyugati, ileltve deli szakaszra. A masik ertetlen eszrevetel: az ukran csapatok nem epitik ki melysegben vedelmuket. Olyan erzese van az embernek, hogy a katonai vezetes vagy teljes mertekben inkompetens es demoralizalt, vagy pedig remenykednek egy ujabb ,,villamhaboru” sikereben.


– Ma delelott meg erte tuzersegi csapas Donyecket, de a tuzersegi tuz jol erzekelhetoen gyengebb, mint korabban. (Valoszinuleg folyatodik a tuzersegi eszkozok kivonasa).

– A Donyecki koztarsasag deli fronszakasza: Velemenyek szerint a kozeljovoben ezen a szakaszon nem varhatoak jelentosebb tamado muveletek (barmit is hangoztat a felkelok vezetese). Elsodleges oka – a kommunikacios vonalak elhuzodasa es a katlanok felszamolasa. Mondjuk a bekeritesben levo ukran kormanyerok felszamolasa azert sikeresen zajlik. Az Ilovajszki-, Jelenovszkij- es Amvroszijevszkij katlanokat majdnem teljesen felszamoltak.

– A Sztarobesevszki-Volnovahai-i katlan felszamolasa most zajlik, heves harcok kozepette. A media errol nem beszel, de ugy nez ki, hogy az adott katlanbol a kormanyerok kezdik az evakualast, hatrahagyva a nehezfegyverzetet es hadianyagokat.

– Mariupol. A felkelo csapatok teljesen bezartak a bekerites gyurujet, meghozza nagyobb melysegben is kiepitettek az ostromgyurut, megelozve egy esetleges be- illetve kitoresi kiserletet. Az itt levo csapatok intenziven keszulnek az ostromra.

– Ami jellemzo az elmult ket napban: eloszor kezdtek el tomegesen megadni magukat a nemzeti garda es az ,,onkentes zaszloaljak” katonai. A kormanyerok mas egysegei teljes letszamban elhagyjak a hadmuveleti teruletet es elindulnak haza, hatrahagyva a haditechnikat (korabban a ,,Prikarpatyje” teruletvedelmi zaszloalj hagyta el a frontot, a mai nap ugyan ezt tette a ,,Vinnyicai es Ivano-Frankivszki zaszloalj.) Szinten jellemzo, hogy peldaul a Vinnyica-i 9. teruletvedelmi zaszloalj azonnal elhagyta a frontot, amint elvesztett harom embert.

– A Donyecki koztarsasag eszaki resze: gyer osszecsapasok az adott szakaszon, de valoszinusithetoen, hogy ez a szakasz lesz a dominalo a napokban, ileltve itt tartogatnak a felkelok igazi ,,meglepetest”.

– Luganszki Koztarsasag. Luganszk alatt katasztrofalis a kijevi kormanyerok helyzete. A Szevernij Donyec folyo kanyarulataban es a Luganszktol eszakra vegrehajtott ellentamadasok es aktiv portyak kieroszakoltak a kormanyerok evakualasat Belijbol es Lutugino kornyekerol.

– Miutan a kormanyerok elvesztettek Szcsasztyjet es Veszjolaja Gorat az itt levo igen komoly kijevi erok (80. gepesitett dandar es az 1. harckocsizo dandar + a kulonbozo teruletvedelmi csoportok maradvanyai) nem tudnak visszavonulni eszaki iranyban, kizarolag komolyabb vesztesegek aran (ujabb katlan fenyegeti oket). Orak kerdese, hogy mikor kiserlik meg az attorest a Szevernij Donyecen levo nagy kozuti hidon keresztul, Szcsasztyje alatt.

Perspektivak (prognozis)

– Delen bar elkepzelheto Mariupol ostroma, de en ez ketseges. Valoszinuleg a Deli-offenziva ezzel leall. Par napig inkabb folytatni fogjak a meglevo katlanok felszamolasat es a zsakmany hadianyag osszegyujteset. Luganszktol eszakra komoly harcokra lehet szamitani (az emlitett kitoresi kiserlet miatt). A katlanharcok es csapatatdobast kovetoen (ileltve az ujabb felkelo egysegek hadrenbe allitasat kovetoen – jelenleg a felkelok letszama az offenziva sikere miatt – 25 ezer fore duzzadt) durvan egy-masfel het mulva kezdodik a felkelo erok ujabb offenzivaja. Valoszinuleg eszaki lesz az uj csapasmero irany.

– Kormanyerok. Elsodlegesan feladatukat abban latjak – hibasan -, hogy stabilizaljak a deli front-szakaszt. Megprobalnak majd foldozni mindennel, ami meg mozgosithato. Mariupol eroditesi munkalatai is erre mutatnak. A front eszaki szakaszan – ha sikerul a kitoresi kiserlet – mobil pancelos okloket fognak felallitani, amelyekkel megprobaljak megallitani a felkelok esetleges eszaki offenzivajat. Viszont, ha nem sikerul kivonni a 80. dandart es az 1. harckocsizo dandart, akkor ez aligha fog Kijevnek sikerulni, es megnyilik az ut Harkov iranyaba.

– A kezdemenyezes tovabbra is a felkelok kezeben van. Raadasul komoly ellentetek alakultak ki Kijev hatorszagaban, elsosorban a hadsereg es onkentes zaszloaljak alacsonyabb es kozepszintu parancsnoki allomanyanak koreben.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...