2022, december 5.
7.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Nouriel Roubini: a harmadik világháború már ténylegesen elkezdődött

Gyakorlatilag már zajlik egy új világháború, “minden bizonnyal Ukrajnában és a kibertérben” – fejtette ki Nouriel Roubini közgazdász.

A New York-i Egyetem professzora a múlt héten a Der Spiegelnek adott interjút, és felsorolta a világ legégetőbb problémáit.

Felidézve a Nemzetközi Valutaalap által nemrégiben rendezett eseményt, Niall Ferguson történészre hivatkozott, aki “egy ott elhangzott beszédében azt mondta, hogy szerencsések lennénk, ha olyan gazdasági válságot kapnánk, mint az 1970-es években – és nem olyan háborút, mint az 1940-es években”.

A főbb globális fenyegetésekről szólva Roubini megemlítette az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktust, hozzátéve, hogy Irán és Izrael is “ütközőpályán” van.

“Azt olvastam, hogy a Biden-kormányzat arra számít, hogy Kína inkább előbb, mint utóbb megtámadja Tajvant” – mondta a közgazdász, összegezve, hogy “a harmadik világháború gyakorlatilag már elkezdődött”.

A Washington és Peking közötti rivalizálás nagymértékben táplálja a feszültséget – jegyezte meg Roubini, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok megtiltotta bizonyos félvezetők Kínába történő exportját, és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nyomást gyakorol az európai nemzetekre, hogy szakítsák meg a kereskedelmi kapcsolatokat az országgal. Úgy véli, hogy a globalizált világ felbomlása fenyeget.

“Kereskedelem, pénzügyek, technológia, internet: Minden ketté fog szakadni” – jósolta.

Nem volt világos, hogy a nem szövetséges országok az USA oldalára állnak-e a konfrontációban – mondta.

“Megkérdeztem egy afrikai ország elnökét, hogy miért Kínából kapja az 5G technológiát, és miért nem nyugatról. Azt mondta nekem, hogy mi egy kis ország vagyunk, ezért valaki úgyis kémkedni fog utánunk. Akkor akár a kínai technológiát is vehetem, az olcsóbb” – árulta el a közgazdász a Der Spiegelnek.

A professzor attól tart, hogy az Egyesült Államok és Európa politikai rendszere nem lesz képes kezelni a problémákat, ami a jobboldali kormányok felemelkedéséhez vezethet.

Nouriel Roubini a 2008-2009-es pénzügyi válság előrejelzésével vált ismertté, és a Wall Street “Doktor Doom”-nak nevezte el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.