2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Norvégia kerítést épít, hogy a rénszarvasok ne menjenek át Oroszország területére

A norvég hatóságok csütörtökön közölték, hogy korszerűsítik a kerítést Norvégia és Oroszország határának közelében, a messzi északon, hogy megakadályozzák a rénszarvasok átkelését a határon – írja az AFP hírügynökség.

Az orosz-norvég határ mentén mintegy 150 kilométer hosszan már létezik egy kerítés, amelyet azért építettek, hogy megakadályozzák az állatok határokon átnyúló mozgását.

Egyes szakaszok azonban annyira leromlott állapotban van, hogy a rénszarvasok könnyen át tudnak jutni a kerítésen.

“Szigorúan tilos a határátlépés Oroszországba, a rénszarvasok számára is” – áll a norvég mezőgazdasági igazgatóság közleményében.

Az év eleje óta több tucat norvég rénszarvas lépte át az orosz-norvég határt, hogy a Murmanszk környéki Pasvik természetvédelmi területen legeljen.

Válaszul az orosz hatóságok több millió dolláros kártérítést követeltek a szomszédos Norvégiától, mondván, hogy az állatok felfalják a mohát és a bokrokat, és letapossák a talaj növényzetét – ami állítólag talajerózióhoz és a növényvilág pusztulásához vezetett.

A norvég mezőgazdasági igazgatóság ezért október 1-jéig új kerítés építését rendelte el egy hét kilométeres szakaszon, amelynek költsége 3,7 millió korona (345 ezer dollár).

A rénszarvasok, amelyeket az Észak-Európát behálózó, őshonos szamii rénszarvaspásztorok tenyésztenek, félnomád életmódot folytatnak, és téli és nyári legelőik között hatalmas területeket járnak be.

Ebben a sarkvidéki régióban Norvégia és Oroszország csak egyetlen engedélyezett szárazföldi átkelőhelyen, a Storskog-Boris Gleb határállomáson osztozik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó