2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Newsweek: a NATO-országok felelősek az ukrán ellentámadás kudarcáért

Az ukrán offenzíva kudarcáért a NATO-országok felelősek, amelyek nem készítették fel Kijevet – jelentette a Newsweek amerikai kiadása nyugati szakértőkre hivatkozva.

“Bár a viszonylagos kudarcnak számos oka van, köztük az orosz védelem ereje, egyes szakértők egy kevésbé nyilvánvaló okra is rámutatnak: a NATO-ra” – írja a lap.

A szakértők szerint az észak-atlanti szövetség kitolta az ukrán ellentámadás határidejét, majd “nem sikerült teljes mértékben felkészíteni az ukrán erőket annak végrehajtására”.

Az orosz külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a nyugati országok azt követelik Kijevtől, hogy folytassa a támadó akciókat és újabb orosz területek megszállását, bár tisztában vannak azzal, hogy az ilyen tervek kudarcra vannak ítélve, “nem törődnek azzal, hogy egy ilyen politika ára ártatlan emberek ezreinek élete”.

Az orosz külügyminisztérium szerint “a “kollektív Nyugat”, amely mindezen évek alatt táplálta a kijevi neonáci rezsimet, engedelmes eszközzé tette azt, amellyel hiába próbál stratégiai vereséget okozni Oroszországnak.

Az ukrán ellentámadás a juzsno-donyecki, artyomovszki és mindenekelőtt a zaporizzsjai területeken június 4-én kezdődött. Kijev a NATO által kiképzett és nyugati felszereléssel, köztük a nagy hírverést kapott Leopard harckocsikkal felfegyverzett dandárokat vetette harcba – később a harctéren füstölgő járművekről készült felvételek bejárták a világsajtót.

Mint Vlagyimir Putyin elnök július 21-én kijelentette, az ukrán csapatok eddig nem értek el eredményeket, és a nyugati irányítók nyilvánvalóan csalódottak az ellentámadás előrehaladása miatt. Szavai szerint Kijevnek nem segít “sem a bepumpált kolosszális erőforrások, sem a fegyverek, tankok, tüzérség, páncélozott járművek, rakéták szállítása, sem a több ezer zsoldos és tanácsadó bevetése”.

Szergej Sojgu védelmi miniszter július 11-én megjegyezte, hogy Kijev veszteségei akkor meghaladták a 26 ezer fős katonai állományt, 21 repülőgépet és hat helikoptert, 1244 harckocsit és több ezer más eszközt, köztük 17 Leopard harckocsit és 12 Bradley BMP-t. A nagy veszteségeket megerősíti az is, hogy az Egyesült Államokból sürgősen újabb szállítmányokat küldtek az említett felszerelésből.

A nyugati média különösen az orosz fegyveres erők aknamezőinek hatékonyságát emeli ki. Ennek fényében Anthony Blinken amerikai külügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy az ukrán erők offenzívája “még több hónapig” folytatódni fog, és az USA megkezdte az ukránok ellátását kazettás bombákkal, amelyet már használtak is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó