2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Moszkva: az USA csendben támogatja az ukrajnai egyházüldözést

A nemzetközi szervezetek nem reagáltak megfelelően az Ukrán Ortodox Egyház (UOC) kijevi üldözésére, miközben az USA, a vallásszabadság önjelölt globális bajnokaként elhallgatja a bűncselekményeket, sőt hallgatólagosan helyesli azokat – közölte az orosz külügyminisztérium.

Az orosz diplomáciai szolgálat kedden jelentést tett közzé az orosz ortodox egyházzal történelmi kapcsolatokat ápoló Ukrán Ortodox Egyház ukrán állam általi bánásmódjáról.

A nemzetközi reakciókat, illetve azok hiányát részletező rész az ukrán kormány egyik fő támogatóját, Washingtont “a kijevi bűnökkel kapcsolatos információk elhallgatásáért” bírálta.

Az amerikai kormány a vallásszabadság bajnokának vallja magát, és rendszeresen jelentéseket készít a világ különböző országaiban elkövetett állítólagos jogsértésekről.

“Az ukrajnai ortodox hívők üldözései közepette azonban az amerikai tisztviselők soha nem bírálták Zelenszkij destruktív egyházpolitikáját. Tétlenségükkel nyilvánvalóan azt jelzik beosztottjaiknak, hogy helyeslik törvénytelen cselekedeteit” – zárul a dokumentum.

A 30 oldalas jelentés részletezi, hogy Kijev hogyan lép fel UOC ellen többek között diszkriminatív jogszabályokkal, célzott bűnüldözési intézkedésekkel, az egyházközségek erőszakos áttérítésének támogatásával és a papság és a hívek elleni gyűlöletbeszéd elnézésével.

Az ukrán kormány támogatja a rivális Ukrajnai Ortodox Egyházat (OCU), egy skizmatikus szervezetet, amely 2018-ban jött létre Petro Porosenko korábbi elnök hivatala alatt. Ő a lépést újraválasztási kampányának egyik kulcselemévé tette, de a következő évben megbukott a választásokon.

Utódja, Volodimir Zelenszkij az Oroszországgal fennálló fegyveres konfliktus közepette fokozta a nyomásgyakorlási kampányt. A jelentésben említett egyik lépés az a márciusi döntése volt, amellyel az UOC papjait kiszorították a kijevi Pecserszk Lavrából, Ukrajna egyik legértékesebb ortodox kolostorából. Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter, akinek a tárcája felelős a helyszínért, akkor azt mondta, hogy a szerzetesek maradhatnak, ha beleegyeznek, hogy átállnak a kijevi rezsim által támogatott ukrán egyházhoz.

Az ENSZ többször is megerősítette Kijev diszkriminatív politikáját – jegyezte meg a jelentés. Ennek ellenére a nemzetközi testülethez és a vezető emberi jogi szervezetekhez intézett orosz felhívások a beavatkozásra hiábavalóak voltak – áll a jelentésben.

A problémát “sajnos az ENSZ és más érintett szervezetek még mindig nem tekintik prioritásnak” a minisztérium szerint.

A Moszkvából érkező megkeresésekre “általában nem kötelező erejű válaszokat adnak, amelyek szerint figyelemmel kísérik a helyzetet”, de nem adnak “megfelelő reakciót”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó