2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

New York Times: Zelenszkij hazudott, az ukránok mértek rakétacsapást Konsztantyinovka városközpontjára

A New York Times hétfői vizsgálata szerint nagy valószínűséggel az ukrán erők felelősek egy piacot ért halálos rakétacsapásért, amely ugyanazon a napon történt, amikor Antony Blinken amerikai külügyminiszter az országba látogatott.

A szeptember 6-án a Kijev által ellenőrzött donbasszi városban, Konsztantyinovkában történt incidensben legalább 15 civil meghalt, és több százan megsebesültek.

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök azonnal Oroszországot vádolta meg a csapás megindításával. Kijelentését számos nyugati lap és egyes kormányok is támogatták.

A lap szerint a bizonyítékok egy “tragikus balesetre” utalnak, amely egy ukrán légvédelmi Buk rakétát érintett, amely nyilvánvalóan letért az útvonaláról.

Az újság a rakéta darabjait, műholdas felvételeket, szemtanúk beszámolóit és a közösségi médiában megjelent bejegyzéseket elemezte, hogy erre a következtetésre jusson. Megjegyezték, hogy az ukrán hatóságok megpróbálták megakadályozni, hogy újságírók hozzáférjenek a becsapódás helyszínéhez.

Néhány, az orosz ügy iránt nem szimpatizáló személy, köztük a Bild újságírója, Julian Röpcke és a CIT nyílt forrású hírszerzési elemző csoport nem sokkal az incidens után Kijev felelősségét vizsgálta. Az ukrán kormány jelezte, hogy az orosz bűnösséget minden kétséget kizárónak tartja.

“Miért lenne szükség vizsgálatra, ha számunkra minden nyilvánvaló”? mondta akkoriban a médiának Zelenszkij vezető tanácsadója, Mihajlo Podoljak. Minden más forgatókönyvet, beleértve az ukrán tévedést is, “nevetségesnek” nevezett.

A rakéta egyike volt annak a kettőnek, amelyet az ukrán erők lőttek ki a Konsztantyinovkától mintegy 15 kilométerre északnyugatra fekvő Druzskovka város külterületéről – jelentette a NYT. A lövedék valószínűleg a Buk rendszer által használt 9M38-as típus volt – állapította meg a lap törvényszéki bizonyítékok alapján. Figyelembe véve a feltételezett kilövési ponttól való rövid távolságot, valószínűleg úgy zuhant le, hogy az üzemanyag nagy része még nem fogyott el, és az azt követő robbanás égési nyomokat hagyott a helyszínen.

Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete egy múlt heti beszédében említette az incidenst, arra utalva, hogy Kijev szándékosan megrendezhette azt, hogy egybeessen Blinken látogatásával. Hozzátette, hogy mivel a bizonyítékok egyértelműen ellentmondanak Zelenszkij vádjának, “a kijevi rezsim és szponzorai megpróbálják elhallgatni ezt a történetet, és távol tartani a nyilvánosságtól”.

Legalább egy kijevi tisztviselő lemondásra kényszerült, miután az ukrán erőknek tulajdonított egy olyan csapást, amelyet kormánya Oroszországra fogott. Olekszij Aresztovics januárban lemondott az elnök tanácsadói posztjáról, miután nyomás nehezedett rá egy interjú miatt, amelyben azt állította, hogy egy Dnyipro városában lévő lakóházat nem orosz cirkálórakéta, hanem ukrán elfogórakéta találta el.

Az orosz hadsereg a konfliktus kezdete óta fenntartja, hogy műveletei során kizárólag katonai célpontokat vesz célba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó