2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Nemzetközi Energiaügynökség: három éves csúcson az orosz olajexport

Az orosz olajexport a nyugati szankciók ellenére márciusban csaknem három éve a legmagasabb szintre ugrott – derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken közzétett havi jelentéséből.

Oroszország napi tengeri olajkivitele napi 600 ezer hordóval (bpd) 8,1 millió-ra emelkedett a múlt hónapban, ami a legmagasabb érték 2020 áprilisa óta – közölte az IEA.

A párizsi székhelyű ügynökség a növekedést nagyrészt az olajtermékek exportjának emelkedésének tulajdonította, amely visszatért a COVID előtti szintre. A kőolajtermékek szállítása 450 000 hordóval emelkedett havi szinten 3,1 millió hordóra márciusban.

Ugyanakkor, bár Oroszország olajbevételei a februári csökkenés után fellendültek, és 1 milliárd dollárral 12,7 milliárd dollárra emelkedtek, az adatok szerint még mindig 43%-kal maradtak el a tavalyi év azonos időszakától.

A nyugati országok több hullámban szankciókat vezettek be az orosz olajexport ellen, beleértve az árkorlátozást és az embargót. Februárban az EU és a G7-országok hordónként 100 dolláros árplafont vezettek be az Oroszországból származó gázolajra, repülőgép-üzemanyagra és benzinre, valamint hordónként 45 dolláros korlátot az egyéb, a nyersolaj ára alatt forgalmazott olajtermékekre. Az e határértékek feletti árú üzemanyag-exportot kizárják a nyugati vállalkozások által kínált biztosítási és szállítási szolgáltatásokból. Az ársapkák az orosz nyersolajra korábban bevezetett hordónkénti 60 dolláros árplafont követték.

Oroszország azzal vágott vissza, hogy megtagadta olajának eladását az ársapka-rendszert támogató országoknak, és márciustól napi 500 ezer hordóval csökkentette termelését is.

Az IEA szerint Oroszország nyersolajexportja áprilisban a korlátozások bevezetése óta először lépte át az olajárplafont. Az ügynökség kimutatta, hogy az ország kikötőiből berakodott olaj súlyozott átlaga április 5-én meghaladta az árplafont, főként a Kelet-Szibéria–Csendes-óceán kőolajvezeték hordónkénti 74 dollár körüli szintre emelkedésének eredményeként.

A hónap elején az OPEC+ csoport nyolc tagja, a legnagyobb olajtermelők, köztük Oroszország, Szaúd-Arábia, Irak és Kuvait sokkolta a piacokat azzal, hogy a novemberben már bevezetett csökkentéseken felül bejelentették, hogy önkéntes, 1,16 millió hordós kitermeléscsökkentésüket. A bejelentés hatására a nyersolaj világpiaci ára az egekbe szökött.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó