2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Németországban orosz kémeket vadásznak a kormányban – írja a Zeit

A német kémelhárítás nyomozást indított a gazdasági minisztérium két magas rangú tisztviselője ellen, mert Robert Habeck miniszter azzal gyanúsította őket, hogy orosz kémek – jelentette szerdán a Zeit című hetilap. A lap “robbanásveszélyesnek” nevezte a leleplezést, amely “egy politikai botrány előszobája”.

Habeck és tanácsadói valamikor idén tavasszal fordultak a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalhoz (Verfassungsschutz, más néven BfV), “belső dokumentumok ellentmondásaira” hivatkozva, amelyek az Északi Áramlat-2 gázvezetékkel, a földgáztárolókban lévő földgázzal és a Németország energiabiztonságáról szóló jelentéssel kapcsolatosak – írta a Zeit.

A dokumentumokból állítólag “áradt a megértés” az orosz álláspont iránt, és a bennük megfogalmazott érvek “gyakran nem egyeztek a kormány hivatalos irányvonalával” – írta a hetilap. A tisztviselők állítólag “eltértek” Habeck álláspontjától az Északi Áramlat 2 tanúsításának leállításával, a Gazprom Németország státuszával, valamint az Uniper gázszolgáltató megmentésével kapcsolatban.

A BfV a tisztviselők ellenőrzése során állítólag “életrajzi anomáliákat” talált, például egy esetben oroszországi tanulmányutat és “érzelmi közelséget Oroszországhoz” – de semmi lényegesebbet. A Zeit szerint “nem találtak szilárd bizonyítékot” sem a kémkedésre, sem a korrupcióra. Még csak valószínűsíthető ok sem volt arra, hogy lehallgassák a telefonjaikat, elolvassák az e-mailjeiket, vagy megfigyelés alá helyezzék a két tisztviselőt.

Sem a BfV, sem a Zeit nem nevezte meg a tisztviselőket, tekintettel arra a “rémálomra”, amelyet Gerhard Sabathil diplomata 2020-ban átélt. Azzal vádolták, hogy Kína kémje volt, és soha nem tudta visszaszerezni a hírnevét, bár a vádakat ejtették ellene.

Németország régóta az olcsó oroszországi energiaimportra támaszkodik, hogy iparát ellássa energiával. Habeck augusztus 15-én a gáz különadóját bejelentő beszédében kijelentette, hogy ez a korábbi modell “megbukott és nem tér vissza”.

Mivel a minisztériumi vezető tisztségviselői köztisztviselők, és az energiával foglalkozók közül sokan “keletre hajlónak” minősülnek, lehetséges, hogy egy-kettő közülük még nem fejezte be a “mentális fordulatot” – spekulált a Zeit.

A vizsgálat a jelek szerint még folyamatban van, de mindkét lehetséges kimenetel bajba sodorhatja Olaf Scholz kancellár kormányát.

Ha Habecknek igaza volt, és a két férfi Kreml-kém, akkor Oroszországnak sikerült beszivárognia Berlin egyik legfontosabb minisztériumába. Ha tévedett, akkor a befolyásos zöldpárti politikusnak magyarázatot kell majd adnia arra, hogy hogyan tudták rászedni, hogy boszorkányüldözést indítson a köztisztviselők ellen. Akárhogy is, a Zeit megjegyezte, a vizsgálat “valószínűleg elidegeníti” a bürokráciát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...