2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Németország nem hajlandó “kifosztani” a saját hadseregét Ukrajna miatt

Németország továbbra is “minden lehetséges módon” támogatni fogja Ukrajnát, de nem a saját védelmi képességeinek rovására – jelentette ki Christine Lambrecht védelmi miniszter. Berlin azért nem fog Fuchs páncélozott személyszállító járműveket szállítani Kijevnek, mert a Bundeswehrnek, a német hadseregnek szüksége van rájuk – magyarázta.

“Minden lehetséges és felelős módon támogatjuk Ukrajnát. De garantálnunk kell Németország védelmi képességét” – mondta Lambrecht csütörtökön a dpa hírügynökségnek.

“Felelőtlenség a Bundeswehrt kifosztani, különösen ezekben az időkben, és ráadásul figyelmen kívül hagyni a vezérkari főnök tanácsát” – tette hozzá, utalva Eberhard Zorn német tábornok értékelésére, aki szerint az ország hadserege nem tudná nélkülözni a Fuchs páncélozott harckocsikat.

Bár Lambrecht elkerülte, hogy ujjal mutogasson azokra, akik állítólag Németország katonai állományának “kifosztására” törekednek, megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy parlamenti képviselők egy csoportja sürgette Berlint, hogy 200 Fuchs harckocsit szállítson Kijevnek a lehető leghamarabb. A kezdeményezés élén az ellenzéki CDU/CSU szövetség állt, amely azzal érvelt, hogy az 1970-es évekből származó járműveket úgyis hamarosan a hadsereg tartalékába helyezik.

“Az ukrán hadsereg számára megbízható, a frontvonalon azonnal bevethető, megbízható anyag gyors leszállításáról van szó. A Bundeswehr állományában van ilyen anyag, amelyet a Bundeswehrnek ki kell vonnia a használatból: a Fuchs páncélozott szállítójármű” – áll a frakció javaslatában.

Németország a Kijev és Moszkva között február végén kirobbant, jelenleg is tartó konfliktus kezdete óta szállít Ukrajnának válogatott fegyvereket. Berlin azonban messze elmarad a legnagyobb fegyverszállítók, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött, és az Ukrajnának történő katonai szállítások tekintetében “túl sokat ígér és nem teljesít” vádakkal szembesül.

Olaf Scholz német kancellár azonban kitart amellett, hogy az ország mindent megtett, amit csak tudott, hogy támogassa Kijevet a Moszkva elleni harcban. “Németország elküldte az összes fegyvert, ami a katonai infrastruktúránkban a készleteinkben volt. És úgy döntöttünk, hogy új fegyvereket is szállítunk az iparunkból, ami hosszabb időt vesz igénybe, mert azokat le kell gyártani” – mondta a hét elején a CBS Newsnak.

Az ország parlamentjében szerdán tartott beszédében Scholz azt is megerősítette, hogy Németország továbbra is szállít Ukrajnának a “körkörös csere” elve alapján, amelynek keretében a kelet-európai országok szovjet korabeli katonai készleteiket adományozzák Ukrajnának, cserébe pedig modernebb rendszereket kapnak Németországtól.

Oroszország többször is sürgette a Nyugatot, hogy ne lássa el Kijevet fegyverekkel, arra figyelmeztetve, hogy ez csak meghosszabbítja a konfliktust, és hosszú távú következményekhez vezet. A múlt héten Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Ukrajna további “felpumpálása” fegyverekkel csak arra késztetné Oroszországot, hogy “még több küldetést hajtson végre a terepen”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...