2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Németország nem hajlandó harckocsikat adni Ukrajnának

Christine Lambrecht német védelmi miniszter hétfőn a Német Külügyi Társaság rendezvényén tartott beszédében elutasította azokat a követeléseket, hogy Kijevnek Leopard 2 harckocsikat szállítsanak.

A miniszter megjegyezte, hogy eddig egyetlen más ország sem szállított nyugati gyártású gyalogsági harcjárműveket vagy harckocsikat Kijevnek, és ragaszkodott ahhoz, hogy Németország “nem fog egyoldalúan ilyen lépéseket tenni” – idézte a Reuters.

Megjegyzései azután hangzottak el, hogy Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a német védelmi bizottság vezetője ragaszkodott ahhoz, hogy Berlin kötelessége segíteni a demokrácia megőrzését Ukrajnában.

“Németországnak azonnal ki kell vennie a részét Ukrajna sikereiből, és védett járműveket – a Marder gyalogsági harcjárművet és a Leopard 2 harckocsit – kell szállítania” – mondta vasárnap a DPA hírügynökségnek.

Lambrecht korábban azt mondta, hogy Németország Ukrajnának nyújtott katonai segélye elérte a határt, és Berlin most más módokat fog keresni a kijevi erők támogatására.

“Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát, és hihetetlenül sokat adtunk át a Bundeswehr tartalékaiból. De ezen a ponton világosan kimondom, hogy elértük a határt” – mondta Lambrecht a múlt héten a német parlamentben.

Megjegyezte, hogy Németország nem adhat több fegyvert, ha meg akarja őrizni önvédelmi képességét. A miniszter hozzátette, hogy Berlin más módon is segíthet Ukrajnának, nevezetesen az úgynevezett körcsere révén, amelynek keretében Németország más uniós országoknak új fegyvereket ad a régiekért cserébe, amelyeket aztán Ukrajnának küldenek.

Lambrecht elmondta, hogy Németország már tett előrelépést ebben a tekintetben, hiszen ilyen cserét kötött Csehországgal és Szlovákiával.

Németország az ukrajnai konfliktus februári kirobbanása óta szállít Kijevnek különböző fegyvereket. Berlin többek között Stinger légvédelmi rakétarendszereket, Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackokat és Gepard légvédelmi löveges harckocsikat szállított Ukrajnának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...