2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Németország legnagyobb parlamenti pártja tárgyalna Oroszországgal

Németországnak nem szabad szem elől tévesztenie a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus lehetséges diplomáciai megoldását, miközben katonai és pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának – áll a német parlament legnagyobb frakcióját alkotó szociáldemokraták (SPD) pénteken közzétett politikai dokumentumában.

“Tudjuk, hogy a háborúk általában nem a csatatéren érnek véget” – fogalmazott a frakció kilencoldalas külpolitikai vázlatában, hozzátéve, hogy a diplomáciai megoldások előtt nyitva tartani az ajtót nem kevésbé fontos, mint Ukrajna támogatása.

“A diplomáciai tárgyalásoknak továbbra is lehetségesnek kell maradniuk”, még akkor is, ha a Moszkvával szembeni bizalom most rendkívül alacsony – hangsúlyozta a frakció, hozzátéve, hogy az Olaf Scholz kancellár – maga is szociáldemokrata – Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott rendszeres megbeszélései “helyesek és szükségesek”.

További diplomáciai kezdeményezésekre továbbra is szükség lesz, “amikor csak lehetséges” a folyamatban lévő ellenségeskedések befejezéséhez – áll a dokumentumban, hozzátéve, hogy ilyen erőfeszítésekre különösen “az ENSZ keretein belül” van szükség.

A szociáldemokraták arra is rámutattak, hogy néhány nagyon konkrét területen még a folyamatban lévő konfliktus közepette is “sikerült megállapodásokat elérni”. A frakció az ilyen “kis lépések” sikeres példájaként hozta fel az Ukrajna és Oroszország közötti fogolycserét, valamint a két fél által az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly nyáron elért gabonamegállapodást.

“Ezekre a kezdeményezésekre kell építeni például a fegyverzetellenőrzés terén” – javasolta a frakció. A szociáldemokraták szerint a folyamatban lévő konfliktus megoldásának diplomáciai megközelítése erre a “kis lépések politikájára, a kezelhető területeken bizalomépítő kezdeményezések elindítására és hatékonyságuk rendszeres felülvizsgálatára” alapulhatna.

A frakció ugyanakkor politikai dokumentumában ismételten leszögezte, hogy “szilárdan szolidáris Ukrajnával”, és elítéli Oroszországot a folyamatban lévő katonai művelet miatt.

Az elmúlt évben Olaf Scholz német kancellár a Moszkvával folytatott párbeszéd folytatásának lelkes szószólójává vált, ellentétben koalíciós partnerével és Annalena Baerbock német külügyminiszterrel, aki keményvonalas álláspontot képviselt Oroszországgal szemben.

Moszkva a konfliktus során többször is jelezte, hogy kész a béketárgyalásokra Kijevvel, ha az elfogadja a helyi helyzetet és annak a négy volt ukrán régiónak az akaratát, amelyek a tavaly őszi népszavazáson Oroszországhoz való csatlakozásra szavaztak. A hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva a harcok helyett a béketárgyalásokat részesítené előnyben, de a Nyugat és Ukrajna ellenzi, hogy diplomáciai tárgyalásokba bocsátkozzon Oroszországgal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...