2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Németország boldogul orosz gáz nélkül, de továbbra is takarékoskodni kell – közölte közműhálózat vezetője

Németország a szövetségi közműhálózati ügynökség vezetője, Klaus Müller szerint a jövő télre orosz szállítások nélkül is fel tudja tölteni gáztárolóit.

A tisztviselő elmondta, hogy az ország tárolói nem ürülnek ki a jelenlegi fűtési szezon vége előtt, és azt állította, hogy ez lehetővé teszi, hogy Berlin ne forduljon újra az orosz vezetékes gázhoz.

“Most viszonylag teli tárolókkal jövünk ki a télből. Ez segíteni fog abban, hogy a nyár folyamán orosz vezetékes gáz nélkül is feltöltsük a tárolókat” – mondta Müller csütörtökön a DPA német hírügynökségnek.

A szabályozó hatóság adatai szerint Németország gáztárolói kedden 64,3 százalékkal voltak tele. November 14-én még 100 százalékos volt a telítettségük.

Bár az EU nem tiltotta meg az orosz vezetékes gázimportot, annak áramlása jelentősen visszaesett, miután tavaly Ukrajnával kapcsolatos szankciókat vezettek be. Az orosz gáz Európába irányuló egyik fő szállítási útvonalát, az Északi Áramlat vezetéket megbénító szabotázs is hatással volt rájuk. Ennek következtében Németország már nem kap közvetlenül orosz gázt.

Németország jelenleg a Wilhelmshavenben, Lubminban és Brunsbuttelben található úszó terminálokon keresztül kap cseppfolyósított földgázt (LNG). Gyorsan kiépíti saját infrastruktúráját, hogy kiváltsa az orosz földgázszállítmányokat.

A múlt héten a német Bundestag egyik tagja, Andrej Hunko azt állította, hogy a váltás következtében az ország orosz földgáztól való függősége az USA-ból származó cseppfolyósított földgáz függőségévé alakult át.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó