2022, december 2.
2.5 C
Budapest
-10.3 C
Moszkva

Németország államosítja az orosz Rosznyefty német leányvállalatait is

A német kormány átadta az orosz Rosznyefty leányvállalatait a nemzeti energetikai szabályozó hatóságnak – derül ki a német gazdasági és éghajlatvédelmi minisztérium sajtóközleményéből.

“Az energiabiztonsági törvény alapján a szövetségi kormány a mai napon a Rosneft Deutschland GmbH-t (RDG) és az RN Refining & Marketing GmbH-t (RNRM) a Szövetségi Hálózati Ügynökség ellenőrzése alá helyezte” – áll a közleményben.

Így az ügynökség többek között három finomítóban szerzett részesedést: a Schwedti, Karlsruhei és Vohburgiban.

A Rosznyefty Deutschland összesen a németországi finomítói kapacitás mintegy 12 százalékát adja, ezzel az ország egyik legnagyobb iparági vállalatává vált.

A minisztérium azzal indokolta döntését, hogy a “kritikus” szolgáltató, informatikai, beszállítói, biztosítótársaságok és bankok, valamint korábbi ügyfelek nem kívántak többé együttműködni sem a Rosznyefty érintő finomítókkal, sem magukkal a Rosznyefty német leányvállalataival.

Maga a német Szövetségi Hálózati Ügynökség is a bizonytalan piaci helyzetet és az oroszellenes szankciókat jelölte meg a vagyonkezelői megbízás okaként. Rámutattak arra, hogy még azok a vállalatok is “háttérbe szorulnak”, amelyekben a Rosznyefty leányvállalatai részesedéssel rendelkeznek. Ez jelentős késedelemhez vezet a fennmaradó szerződéses kapcsolatok rendezésében.

A német hatóságok a Rosznyeft és a Gazprom leányvállalatait akarják államosítani az esetleges energiacsökkentések miatt – írta tavasszal a Handelsblatt kormányzati forrásokra hivatkozva. A Kreml elfogadhatatlannak nevezte a kérdés ilyen megfogalmazását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...