2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Németország 20 évre szóló cseppfolyósított földgáz megállapodást kötött az Egyesült Államokkal

Németország hosszú távú szerződést írt alá az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalára, hogy ezzel biztosítsa az energiaellátást, miközben leválik az Oroszországból érkező szállításokról.

A 20 évre szóló megállapodást csütörtökön pecsételte meg a német Securing Energy for Europe (SEFE) és az amerikai Venture Global LNG cég. A SEFE gázimportőr korábban az orosz energiaipari óriás Gazprom leányvállalata volt, és Gazprom Germania néven volt ismert.

Az új megállapodás értelmében Berlin évente 2,25 millió tonna LNG-t kap. A Venture Global ezzel egyúttal Németország legnagyobb LNG-szállítójává válik, évi 4,25 millió tonna (mtpa) LNG-vel – közölte a vállalat.

“A Venture Global nagy örömmel kezdi meg stratégiai partnerségét a SEFE-vel, amely révén vállalatunk Németország legnagyobb hosszú távú LNG-szállítójává válik” – mondta Mike Sabel vezérigazgató, aki a SEFE-t kulcsfontosságú amerikai szövetségesnek nevezte.

A Venture Global szuperhűtött üzemanyagot fog szállítani a SEFE leányvállalatának, a Wingasnak a Calcasieu Pass 2 (CP2) LNG projektjéből. A CP2 építése még az idén megkezdődik, és a terminál kapacitása várhatóan 20 millió tonna LNG lesz évente.

“A Venture Global LNG-vel történő összefogással a SEFE újabb fontos lépést tesz küldetésünkben, hogy biztosítsuk az energiát a német és európai fogyasztók számára, és kielégítsük a régió energiaigényét” – mondta Egbert Laege, a SEFE vezérigazgatója.

Az ukrajnai konfliktust megelőzően az EU legnagyobb gazdasága a keresletének akár 40%-át is Oroszországból származó gázzal fedezte. Berlin tavaly csökkentette a szankciókkal sújtott országból származó üzemanyagtól való függőségét azzal, hogy azt az Egyesült Államokból és a Közel-Keletről származó cseppfolyósított földgáz behozatalával helyettesítette.

Németország jelenleg Wilhelmshavenben, Lubminban és Brunsbuttelben található úszó terminálokon keresztül kap LNG-t. Gyorsan kiépíti saját infrastruktúráját az orosz földgázszállítások helyettesítésére.

Márciusban Andrej Hunko Bundestag-képviselő figyelmeztetett az Egyesült Államokból származó LNG-re való túlzott támaszkodásra, amely szerinte “messze drágább és ökológiai szempontból sokkal rosszabb”.

Hunko figyelmeztetett arra, hogy Németország keményen megfizette az Oroszországból olcsó földgázt szállító Északi Áramlat gázvezetékek tavalyi robbanásait. Az útvonal szabotálása Németország orosz földgáztól való függőségét az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz függőségévé változtatta – érvelt a politikus.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó