2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva
Array

Németh Zsolt: kezelhetetlenek a komoly konfliktusok Oroszország nélkül

Oroszország a nemzetközi politikai meghatározó tényezője, a világ jelenlegi jelentős konfliktusai “egyszerűen kezelhetetlenek” nélküle – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, miután az orosz törvényhozás Szövetségi Tanács (Felsőház) külügyi bizottságának tagjaival találkozott hétfőn az Országházban.

Németh Zsolt a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: ezek a konfliktusok lázban tartják ma Európát is, és annak keleti és a déli szomszédsága ugyanúgy szomszédsága Oroszországnak is. A politikus hangsúlyozta: “ha lehetnek is bizonyos politikai kérdések, amelyekben nézetkülönbségek vannak”, Magyarország és Oroszország az elmúlt években végig fenntartotta a párbeszédet és az együttműködést.

Közölte: a tárgyaláson egyetértettek abban, van remény arra, hogy a minszki folyamat eredményt hoz, és lehetőség lesz arra, hogy így megszűnjenek a szankciók, amelyek a nemzetközi kapcsolatrendszert sújtják. Németh Zsolt közölte: abban is egyetértettek, hogy nagy reményeket fűznek a bécsi folyamathoz, amely véget vethet a szíriai háborúnak. Ez kulcsfontosságú abból a szempontból is, hogy megoldódhasson az a migrációs válság, amellyel Európa és Magyarország szembesül – magyarázta.

Mint mondta, orosz kollégáik meghívták a magyar képviselőket Moszkvába, ott folytathatják majd a megbeszéléseiket. Megjegyezte: kifejezték együttérzésüket orosz partnereiknek az elmúlt időszakban történt terroristacselekmények és más tragédiák áldozatai miatt. Konsztantyin Koszacsov, az orosz külügyi bizottság elnöke közölte: Magyarország és Oroszország között nincs semmilyen “leküzdhetetlen ellentét” vagy probléma, amely akadályozná az együttműködést. Úgy vélte, “valóban vannak közös szomszédaink, közös Európában élünk”, és közös kihívásokkal nézünk szembe. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy leküzdhetetlen akadálya nincs Oroszországnak az EU-val sem, de az unió “úgy halad, mint egy karaván, amelyben a leglassúbb teve határozza meg a haladás sebességét”.

Az orosz képviselő szerint a jelenlegi helyzetben ez sem Oroszországnak, sem az EU-nak nem válik a javára, ezzel ellentétben harmadik országok érdekeit szolgálja.

Konsztantyin Koszacsov azt mondta, sokat tehetnek annak érdekében, hogy megvalósuljon a minszki megállapodás, így Ukrajnában érvényesülhetnek mind az orosz, mind pedig a magyar ajkú lakosság jogai.

Az orosz politikus kitért rá: fontos, hogy Oroszország és az unió között fejlődjön az együttműködés stratégiai biztonsági, energetikai kérdésekben. Arról is beszélt, hogy Magyarországgal, mint NATO-tagállammal együtt sokat tehetnek a feszültség enyhítéséért a Közel-Keleten. Konsztantyin Koszacsov végül kijelentette: tartalmas, eredményes volt a megbeszélés a magyar külügyi bizottság tagjaival, bár valóban nem értenek mindenben egyet.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...