2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Német gazdasági miniszter: öt nehéz év vár Németországra

A német gazdaság átalakítása legalább öt évig tart, és megpróbáltatás lesz a német polgárok számára – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter a Das Erste című lapnak. Szerinte sürgősen segíteni kell az ipari vállalatokat egy ideiglenes áramárplafon bevezetésével, még akkor is, ha mindezt hitelből kell majd finanszírozni, mert a kérdés a következő: “Ne vegyünk fel hitelt, vagy veszítsük el az ipart?”.

Németország fordulóponthoz érkezett – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter a Das Erste-nek. Szerinte a gazdaság átalakítása legalább öt évig fog tartani, és kemény próbatétel lesz a német polgárok számára: “De ez azért is van, mert a múltban nem voltunk túl energikusak ebben az átalakításban”.

Elismerte, hogy a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése, amely szerint a német gazdaság idén 0,3 százalékkal zsugorodik, bizonyára “nem jó”. A helyzetet annak tulajdonítja, hogy Németországban nagyon erősen emelkedtek az energiaárak. Szerinte ez egyenes következménye annak, hogy Berlin elutasította az orosz kék üzemanyagot:

“Ez más régiókban nem történt meg – sem az Egyesült Királyságban, sem Spanyolországban, még kevésbé az Egyesült Államokban. Ők valóban nem vásároltak orosz gázt”.

Ráadásul Németország az exportvezérelt gazdaságával nagymértékben függ a világpiaci helyzettől, ami az utóbbi időben nem alakult jól – tette hozzá Habeck.

Az infláció és a központi bankok kamatemelései, amelyek viszont megdrágították a beruházásokat, szintén súlyosbító tényezővé váltak. A miniszter mégis úgy véli, hogy félelemre nincs ok. Nem tart az iparosítás leépülésétől, mivel az energiaárak fokozatosan csökkennek, és az országnak rengeteg jól képzett munkaerője van.

A miniszter mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a vállalatoknak segítségre van szükségük. Ennek érdekében pedig ideiglenes áramárplafont javasol az ipar számára. A német kormány azonban még nem tudott megállapodni az erre vonatkozó tervezetről.

Habeck elismeri, hogy ezek adósságból finanszírozott támogatások, és ebben a tekintetben osztja a német pénzügyminiszter aggályait. “De a kérdés a következő: ne vegyünk fel hitelt, vagy veszítsük el az ipart?”. – magyarázza. Szerinte egyre kevesebb idő marad a megvalósításra, különben a vállalatok azt fogják mondani: “Befektetünk, de már nem Németországban”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó