2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Német alkancellár: nem zárjuk ki, hogy harckocsikat küldünk Ukrajnának

Berlin nem zárja ki, hogy német Leopard harckocsikat küldjön Kijevnek – mondta Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter. Kijelentését két magas rangú tisztviselő hasonló véleménye előzte meg.

Múlt héten Németország bejelentette, hogy 40 Marder gyalogsági harcjárművet és egy amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi üteget szállít Kijevnek. Olaf Scholz kancellár kormányára azonban Ukrajna, valamint egyes politikusok otthon és az EU más részein is nyomást gyakoroltak, hogy katonai segélycsomagjaiba Leopard harckocsikat is vezessen be.

Az ARD1 televíziónak adott vasárnapi interjújában Habeck azt mondta, hogy Berlin könnyen engedhet ennek a nyomásnak.

“Mindig figyelemmel kísérjük a [ukrajnai] helyzetet; egyeztetünk más országokkal. És ezen a folyosón belül további döntések is születnek. Ez azt jelenti, hogy: Nem, természetesen ez nincs kizárva” – mondta a zöld párti politikus, amikor arról kérdezték, hogy nehézpáncélosokat küldenének-e Ukrajnába.

Habeck “jónak” és “régóta esedékesnek” nevezte a Zelenszkij-kormánynak szánt Marderek biztosításáról szóló döntést.

Németország a konfliktus tavaly februári kirobbanása óta már eddig is sok különböző fegyvert szállított Ukrajnának, és “ez a dinamika folytatódni fog”, amíg a konfliktus tart – mondta az alkancellár.

Egy másik prominens zöld politikus, a Bundestag alelnöke, Katrin Göring-Eckardt támogatta Habecket, aki a helyi médiának azt mondta, hogy Németországnak nem szabad megállnia az ígéretnél, hogy gyalogsági harcjárműveket küld Ukrajnának.

“Mindent, amit csak lehet, szállítanunk kell. Ebbe beletartoznak a Leopard harckocsik is” – mondta Göring-Eckardt. A Bundestag alelnöke és az FDP tagja, Wolfgang Kubicki hasonló álláspontnak adott hangot – jelentette hétfőn a Deutsche Welle.

Úgy tűnik azonban, hogy a berlini kormánykörök között nincs egyetértés a 70 tonnás harckocsik Kijevbe történő szállítása ügyében.

Steffen Hebestreit kormányszóvivő hétfőn bejelentette, hogy Németországnak “jelenleg nincs szándékában Leopard 2 harckocsikat szállítani Ukrajnának”.

Hebestreit azt is elmondta, hogy nincs tudomása arról, hogy más NATO-tagállam tervezné a német gyártmányú harckocsik szállítását Ukrajnába, hozzátéve, hogy bármelyik erre hajlandó országnak engedélyre lenne szüksége Berlintől.

Moszkva már régóta elítéli a nyugati országok, köztük Németország fegyverszállításait Kijevnek, azzal érvelve, hogy ez csak meghosszabbítja a harcokat, és növeli az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...