2022, december 5.
7.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Nem indul a KAMAZ csapata a Dakaron, mert arra kérték, hogy tagadják meg hazájukat

Az orosz Kamaz-Master csapat nem indul a közelgő Dakar-ralin, miután bejelentették, hogy nem írják alá azokat a dokumentumokat, amelyek szerintük arra kényszerítették volna őket, hogy megtagadják saját hazájukat.

Ez a fejlemény azt jelenti, hogy 24 év óta először fordul elő, hogy a világhírű Dakar-ralin nem lesz orosz résztvevő, miközben a Kamaz-Master összesen 19 győzelmet aratott – míg Oroszország egésze 20 bajnoki címet tudhat magáénak, ami Franciaország után a második az örökranglistán.

A csapat hivatalos weboldalán közzétett üzenetében a Kamaz-Master a nemzetközi szövetség (FIA) követelménye ellen tiltakozott, amely lehetővé teszi, hogy az oroszok semleges státuszban versenyezzenek, de azzal a feltétellel, hogy aláírnak bizonyos dokumentumokat, amelyek az ukrajnai helyzettel kapcsolatos nyilatkozatokat tartalmaznak.

“Az orosz sportolók részvétele a Dakar-ralin annak köszönhető, hogy alá kell írniuk a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) dokumentumát, amelyben elítéljük az ukrajnai orosz különleges műveletet” – közölte a csapat.

“Véleményünk szerint ennek a dokumentumnak a tartalma politikai jellegű, és sérti a sportolók egyenlő versenyfeltételeinek elveit is. Lehetetlennek tartjuk, hogy ilyen dokumentumokat aláírjunk, és ilyen körülmények között versenyeken vegyünk részt”.”

A Kamaz-Master azt is kijelentette, hogy döntésük a visszalépés mellett nyilvánvaló volt, és támogatásukról biztosították “a hazát, különösen akkor, amikor az nehéz helyzetben van”.

A motorsportot irányító FIA még márciusban jelentette be, hogy nem engedélyezi az oroszországi versenyzők indulását, ha nem “ismerik el az FIA által tett határozott kötelezettségvállalást, hogy szolidárisak az ukrán néppel”, valamint ígéretet tesznek arra, hogy “nem fejeznek ki semmilyen támogatást (sem közvetlenül, sem közvetve) az orosz és/vagy belarusz tevékenységeknek Ukrajnával kapcsolatban”.

Ez a különböző sportági szövetségek által az orosz sportra bevezetett szélesebb körű korlátozások közepette történt, amelyek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szigorú megrovását követték Oroszországgal szemben.

A hónap elején világossá vált, hogy a nevezési feltételek valószínűleg akadályt jelentenek majd az orosz versenyzők számára.

Szergej Karjakin, a 2017-es Dakar orosz bajnoka a hónap elején azt mondta, hogy részt kíván venni, de elítélően nyilatkozott a dokumentumról, amelyet alá kell írnia.

“Nemcsak tőlem kérik, hogy írjam alá [a dokumentumot], hanem az összes orosz sportolótól. Mindenkit, aki részt vesz az FIA keretében. Ez az FIA követelménye, amely a leghangosabban kiabált a politika szerepe miatt a sportban, de a valóságban a kettős mérce politikája van” – mondta Karjakin a RIA Novosztyinak.

“Ez a papír azt mondja, hogy nem szabad támogatnunk az elnököt, a különleges műveletet, hogy az országunk cselekedeteit rombolónak tartjuk. Vagyis ebben a formátumban”.

Hozzátette: “Természetesen nem fogok aláírni egy ilyen dokumentumot, vannak bizonyos elveim az életben, a hazám ellen cselekedni teljesen helytelen”.

Egy másik orosz, Anasztaszija Nifontova szintén elutasította a kérést, hogy aláírja a dokumentumot, és ezzel kizárta magát a Dakarról.

Konsztantyin Zsilcov azonban az egyik, aki versenyezni fog a Dakaron, miután úgy döntött, hogy oroszról izraeli állampolgárságra változtatja állampolgárságát, hogy megkerülje az ilyen korlátozásokat.

A Dakar-rali december 31-én kezdődik és január 15-ig tart Szaúd-Arábiában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.