2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

NATO: Oroszország nem nyerhet meg egy nukleáris háborút

A NATO világosan közölte Moszkvával, hogy Oroszország nem nyerhet nukleáris háborút, és csapatokat vonultat fel az ország keleti határán, hogy “megszüntessen minden lehetőséget a félrekalkulációra vagy félreértésre” – mondta szerdán Jens Stoltenberg, az Egyesült Államok vezette katonai szövetség főtitkára a Reutersnek.

“Ez veszélyes és vakmerő nukleáris retorika” – mondta a Reuters főszerkesztőjének, Alessandra Galloninak az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakának margóján.

“Nagyon jól tudja, hogy nukleáris háborút soha nem szabadna vívni, és nem lehet megnyerni, és ez példátlan következményekkel járna Oroszországra nézve” – tette hozzá Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.

Arra a kérdésre azonban, hogy mit tenne a NATO abban az esetben, ha Oroszország atomfegyvert vetne be, Stoltenberg azt mondta, hogy ez “a körülményektől függ”, de a blokk a Moszkvával folytatott kommunikációjában nagyon világosan fogalmazott, hogy “egy nukleáris háborút Oroszország nem nyerhet meg”.

“Egyelőre nem látunk változást Oroszország nukleáris magatartásában” – tette hozzá, de a NATO “nagyon szorosan figyelemmel kíséri”, ha ez megváltozik.

Putyin szerda reggel sugárzott beszédében azzal vádolta a Nyugatot, hogy Oroszország feldarabolására törekszik, és kijelentette, hogy Moszkva minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni az ország területi integritásának védelmére – beleértve nukleáris elrettentő erejét is, tömegpusztító fegyverekkel való támadás esetén.

Putyin hangsúlyozta, hogy ezzel kapcsolatban “nem blöfföl”.

Stoltenberg ragaszkodott ahhoz, hogy az orosz vezető “stratégiai hibát követett el” Ukrajnával kapcsolatban, és hogy az ottani konfliktus nem az ő terve szerint zajlik – legalábbis a NATO által kikövetkeztetett módon. Azzal is érvelt, hogy az orosz erők rosszul felszereltek, és küszködnek a parancsnoksággal, az irányítással és az ellátással, míg Ukrajna a kollektív Nyugat egységes támogatását élvezi, amit Oroszország “teljesen alábecsült”.

“Mi nem vagyunk részesei a konfliktusnak, de támogatjuk Ukrajnát” – hangsúlyozta Stoltenberg.

A NATO több nyugati tisztségviselő és a média szerint pénzzel, fegyverekkel, kiképzéssel és hírszerzéssel támogatta a kijevi kormányt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...