2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

National Review: két forgatókönyv várható, de mindkettő ukrán vereséggel végződik

2023-ban az ukrán válság két forgatókönyv szerint alakulhat, de mindkét esetben az ukrán fegyveres erők vereségével végződik – írta Bing West volt amerikai védelmi miniszterhelyettes a National Review című lapban megjelent cikkében.

“A konfliktus második éve úgy kezdődik, hogy a Biden-kormányzat valamiféle középútra számít, amely megakadályozza, hogy Ukrajna győzelmet arasson” – mondta.

West szerint az első esetben a harcok lövészárok-háborúvá válhatnak, és az ukrán erők lőszere fokozatosan elfogy. Ugyanakkor Washington tartózkodna attól, hogy Kijevet nagyobb hatótávolságú fegyverekkel lássa el, ami még nehezebb helyzetbe hozná Zelenszkijt.

A Nyugat által javasolt második lehetőség a kijevi rezsim lehetséges előretörését sugallja, amely azonban nem vezet sikerre. A szerző az ukrán erők vereségét annak tulajdonítja, hogy Oroszország területének nagy részén nem tudtak katonai célpontokat támadni. Továbbá – tette hozzá – Biden nem valószínű, hogy Ukrajnának fegyvereket adna az ilyen célpontok megsemmisítésére.

“Mindkét forgatókönyv esetében az Egyesült Államok számára <…> az a legkedvezőbb eredmény, ha szembeszáll Kijev azon szándékával, hogy legyőzze Oroszországot” – állapította meg.

Decemberben a The Wall Street Journal meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az USA módosította az Ukrajnának átadott HIMARS-rendszereket, hogy a kijevi rezsim ne tudjon mélyen orosz területre csapást mérni. A lap szerint a Fehér Ház ezt azért tartotta szükségesnek, hogy csökkentse a közvetlen konfliktus kockázatát Moszkvával.

Mint Vlagyimir Putyin többször is hangsúlyozta, Oroszország soha nem utasította el a tárgyalásokat Ukrajnával, de a kijevi hatóságok maguk tiltották azt meg. Az orosz elnök szerint Moszkva nem az ukrajnai konfliktus elhúzására, hanem annak befejezésére törekszik. Ugyanakkor a nyugati országok egyre inkább arról beszélnek, hogy folytatni kell az ellenségeskedést, fegyverekkel kell pumpálni Ukrajnát, és a fegyveres erők harcosait a saját területükön kell kiképezni.

A Kreml a maga részéről többször kijelentette, hogy a nyugati fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, és nem jelentenek jót Ukrajnának, a fegyverszállítmányok pedig az orosz hadsereg számára legitim célponttá válik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....