2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Nagyszabású csapatmozgásokat figyeltek meg Ukrajnában a Donbassz közelében – Kreml

Nagyszabású csapatmozgásokat figyelnek meg Ukrajnában az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luganszki Népköztársaságok (DNR és LNR) területeinek közelében , ami csak fokozza a feszültséget a térségben – közölte hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár.

Ukrajna azon kérését kommentálva, hogy Oroszország és a bécsi dokumentum többi aláíróijával találkozna az orosz csapatok az ukrán határ menti mozgása körüli helyzet tisztázására, a Kreml szóvivője ismét hangsúlyozta, hogy “az orosz csapatok Oroszország területén mozognak”.

Szavai szerint azonban “nem kevésbé nagyszabású ukrán csapatok, különböző katonai egységek mozgása figyelhető meg a határ menti területeken Ukrajna területén, az önhatalmúlag kikiáltott köztársaságokkal határos övezetben”. “Természetesen ez csak fokozza a jelenlegi feszültséget” – mondta, hozzátéve, hogy a kért találkozó témájával kapcsolatban csak ennyit tud mondani.

Kijev február 11-én kérte Oroszországot, hogy 48 órán belül adjon magyarázatot az Ukrajna határaival szomszédos területeken, köztük a Krímben folytatott “katonai tevékenységével” kapcsolatban. Az ukrán külügyminiszter akkor arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Kijev nem kap választ Oroszországtól, akkor kérni fogja Oroszországot és a bécsi dokumentum többi tagországát, hogy hívjanak össze rendkívüli találkozót az ügyben. Február 13-án Kuleba közölte, hogy Ukrajna kérte egy ilyen találkozó összehívását.

Az EBESZ keretében 2011-ben elfogadott Bécsi Dokumentum intézkedéseket ír elő az államok közötti biztonság és bizalom kiépítésére. Konkrét eljárásokat irányoz elő az EBESZ-tagállamok hadseregei közötti kapcsolatokra vonatkozóan.

A Nyugat és Kijev a közelmúltban egymás után hangoztatja a vádjait Oroszország esetleges Ukrajna elleni inváziójáról. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője “üresnek és alaptalannak” minősítette ezeket az állításokat, amelyek a feszültség fokozását szolgálják, rámutatva, hogy Oroszország semmilyen fenyegetést nem jelent senkire. Peszkov ugyanakkor nem zárta ki az ilyen állítások igazolására irányuló provokációk lehetőségét, és figyelmeztetett, hogy a délkelet-ukrajnai válság megoldására irányuló katonai erő alkalmazására tett kísérletek súlyos következményekkel járnának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...