2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Nacionalisták tüntettek a kijevi magyar nagykövetség előtt a Déli Áramlat ellen

Az Ukrán Népi Mozgalom (Ruh) nacionalista szervezet tucatnyi aktivistája rendezett demonstrációt Magyarország kijevi nagykövetsége előtt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök szerintük “Ukrajna-ellenes” kijelentései és a Déli Áramlat gázvezeték építése ellen. Vjacseszlav Rudenko, a megmozdulás egyik szervezője az MTI-nek elmondta: nemtetszésüknek kívánnak ily módon hangot adni amiatt, hogy a magyar miniszterelnök és kormánya folytatni kívánja az Ukrajnát elkerülő, orosz földgázt szállító vezeték megépítését.

Tiltakoznak továbbá Orbán Viktor azon kijelentése ellen, miszerint Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából Ukrajna “potenciális veszélyforrás” lenne – tette hozzá. “Szeretnénk figyelmeztetni a magyar népet, hogy azokban az országokban, amelyeknek vezetése támogatja Oroszország politikáját, hamarosan orosz katonák, orosz zsoldosok jelenhetnek meg. Legyen intő példa Ukrajna esete: az országból elmenekült Viktor Janukovics volt elnök Moszkva-barát politikájának következményeit most az ukrán nép szenvedi meg” – fűzte hozzá.

A demonstráció résztvevői emlékeztették Magyarországot az 1956-os forradalomra. “A magyarok emlékezetében mindenki másénál jobban él 1956, amikor orosz harckocsik szabták meg nekik, hogyan éljenek” – fogalmaztak petíciójukban, rámutatva arra, hogy most Ukrajna küzd függetlenségéért és területi egységéért Oroszországgal szemben.

A tüntetők a “Dicsőség Ukrajnának!” szokásos jelmondat mellett “Dicsőség a magyar népnek!” felkiáltással fejezték ki tiszteletüket Magyarország iránt. A demonstráció békésen, provokációk és rendbontások nélkül zajlott le. Szuromi Antal konzul átvette a tüntetők petícióját, ígéretet téve arra, hogy a külképviselet eljuttatja a magyar kormányhoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó