2023, március 22.
8.4 C
Budapest
2.2 C
Moszkva
Array

Mszp: dőzsölés a kormány orosz tulajdonú Mol-pakett visszavásárlása

Szanyi Tibor MSZPAz egykulcsos adórendszernek tulajdonította keddi sajtótájékoztatóján a szocialista Szanyi Tibor, hogy stagnált a gazdaság a második negyedévben. A Központi Statisztikai Hivatal kedden az előzetes számok alapján azt közölte, hogy Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) stagnált az idei a második negyedévben a megelőző negyedévhez és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők 2,1-2,3 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak. Az MSZP-s Szanyi Tibor szerint ez az adat azt mutatja, hogy az egykulcsos adórendszer tönkretette a magyar gazdaságot.

A szocialista politikus emellett azt mondta, hogy a Fidesz-kormány “a zabrálás, dőzsölés és szájalás Bermuda-háromszögében készül elmerülni”. A zabrálás kategóriájába sorolta a magánnyugdíjvagyon “kisajátítását”, valamint azt, hogy a kormány a munka törvénykönyvének megváltoztatásával “a munkavállalókat készül megnyomorítani, és a munkaadókat akarja olyan helyzetbe hozni, hogy aztán rendesen tejeltethetők legyenek”.
Dőzsölésnek tekintjük ugyanakkor azt a kormányzati stílust, azt a bizonyos értelemben fasisztoid kormányzati vonalvezetést, amely teljesen önkényes módon próbálja fényezni a Fidesz nem létező gazdaságpolitikáját” – fogalmazott, és ebbe a körbe sorolta az orosz tulajdonú Mol-pakett visszavásárlását, amely szerinte fölösleges lépés volt, amivel a kormány “a sámlit rúgta ki maga alól”, az erre költött pénzt ugyanis más célokra használhatta volna.
Szanyi Tibor azt is kijelentette, hogy a kabinet “a legégetőbb társadalmi problémák egyikével sem képes szembenézni”. “A valóság az, hogy a bankok visszaélnek (…) a számukra a válság során biztosított rugalmas pályák lehetőségével, és (…) elképesztő, európai méretekben is unikálisnak tekinthető fosztogatásba kezdtek az ügyfeleik vonatkozásában” – értékelte a devizahitelesek helyzetét, megjegyezve, “gyakorlatilag nincs olyan bank Magyarországon, amely meg tudná magyarázni, hogyan számítja ki a hitelek törlesztőrészleteit (…) a kormány pedig ezt mosolyogva tűri és kommunikációs háborút folytat az MSZP-vel szemben”.
Ezzel összefüggésben a kormányzathoz méltatlannak és alpárinak nevezte a kommunikációs államtitkárság hétfői közleményét, amely szerint a szocialisták elkéstek elképzeléseikkel, és személyes felelősségük van a devizahitelek ügyében kialakult helyzetért. “Az a tény, hogy ezzel a kérdések a kommunikációs államtitkár foglalkozik, jelzi, hogy a Fidesz ebben a kérdéskörben intézkedni nem, mindösszesen ostobán szájalni kíván” – fogalmazott.
Szanyi Tibor arra szólította fel a kormányt, hogy tegye meg a devizahitelesek érdekében azokat az intézkedéseket, amelyeket az MSZP hétfőn ismertetett. Véleménye szerint ugyanis az Orbán-kormány jelenleg csak azoknak nyújt segítséget, akik fenn tudják tartani a fizetőképességüket, nem segít azonban annak a 150 ezer családnak, amely legalább három hónapja képtelen törleszteni. “A kormány ebből a 150 ezerből maximum nyolcvan családnak kínálja azt a perspektívát, hogy az ócsai pusztára kitelepíti őket” – húzta alá.
“Nem lopni, nem dőzsölni és nem szájalni, hanem kormányozni kell, különben ez a kormány hónapokon belül elsüllyed a maga által kevert katyvaszban” – mondta befejezésül a szocialista képviselő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó