2022, október 3.
16 C
Budapest
14.1 C
Moszkva
Array

Moszkvában büntetőeljárást indítottak a kijevi orosz nagykövetség megtámadói ellen

Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön azok ellen, akik szeptember 17-re virradóra petárdákkal lőtték a kijevi orosz nagykövetség épületét, 18-án pedig akadályozták azokat, akik a külképviseleten szándékoztak leadni szavazatukat az orosz parlamenti választások alkalmából.

Az SZK szerint a bűncselekményeket radikálisok azzal a céllal követték el, hogy elmérgesítsék az Oroszország és az Ukrajna közötti viszonyt.

Az a csoport, amely szombatra virradóra füstbombát dobott a követségre és arra tűzijátékkal lövöldözött, mintegy 20 főből állt. A zászlajuk alapján az ukrán radikális nacionalista Sz14 csoport tagjai voltak.

Az incidenst követően az orosz képviselet tiltakozó jegyzéket küldött a kijevi külügyminisztériumnak. Az ukrán kormány elítélte a történteket, amelyeket “jelentéktelen epizódnak” minősített.

Vasárnap az ukrán rendőrök összecsaptak azokkal a tüntetőkkel, akik a kijevi nagykövetség előtt oroszországi törvényhozási választások ellen tiltakoztak, mert azokat az Oroszország által két és fél évvel ezelőtt Krím félszigeten is megtartották. Az egyik tüntető az orosz képviselet előtt tojással dobott meg egy választót, a Szvoboda nacionalista szervezet tagjai pedig megkísérelték elállni az épület bejáratát.

Az SZK a nemzetközi védelem alatt álló intézmény elleni támadás, a választójog gyakorlásának előre megfontolt erőszakkal párosuló akadályozása és az orosz zászló gyalázása címén indított eljárást.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...