2022, szeptember 25.
13.3 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Moszkva válaszol, ha az EU korlátozza az orosz média tevékenységét

Moszkva bízik benne, hogy nem követik az orosz tömegtájékoztatási eszközök tevékenységét korlátozó gyakorlati lépések az Európai Parlamentnek a harmadik országok propagandájával szembeni fellépés szükségességéről hozott határozatát, mert ha igen, ellenintézkedéseket fog hozni – figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

“Ha ezt a dokumentumot a gyakorlatban is érvényesítik, akkor ellenlépések következnek majd” – mondta.

Hasonlóképpen “rossz következményekre” figyelmeztetett közleményében az EP-határozattal kapcsolatban Vjacseszlav Vologyin, az állami duma (az orosz parlament alsóháza) és a hat államot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete parlamenti közgyűlésének elnöke.

“Europarlamenti kollégáink döntése rossz következményekhez vezethet, és veszélyes precedenssé válhat. Az EP-képviselők meghirdették a tömegtájékoztatási eszközök üldözését, és kétségbe vonták a szólás szabadságát” – hangoztatta Vologyin.

A házelnök, aki szerint az EP megsérti az újságírók jogait, méltatta az idegen nyelveken sugárzó orosz  RT televízió tevékenységét, és értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy újságírók “szakmai tevékenysége” miért kelt ekkora aggodalmat az európai partnerekben. Meglepetésének adott hangot amiatt, hogy a jogvédő szervezetek miért nem reagáltak “a tömegtájékoztató eszközök jogainak és szabadságának nyilvánvaló korlátozására”.

rt

Vlagyimir Putyin elnök szerdán a demokráciáról alkotott elképzelés leépülésének megnyilvánulásaként értékelte az EP-nek az orosz “dezinformációs kampány és propaganda” elleni fellépés szükségességéről hozott határozatát.

Az európai testület döntése komoly visszhangot keltett az orosz sajtóban is. A médiumok kommentárjai nehezményezték, hogy a határozat egy lapon említette Moszkva és az Iszlám Állam propagandatevékenységét. Hírmagyarázók párhuzamot véltek felfedezni az EP fellépése és aközött, ahogyan a Szovjetunióban zavarták a nyugati rádiócsatornák adását.

A TASZSZ hírügynökség a határozattal kapcsolatban rámutatott, hogy azt a 756-ból jelenlévő 691 EP-képviselő közül 304 szavazta meg, 179 nemmel voksolt, 208 pedig tartózkodott.

Az EP szerdán határozatot fogadott el harmadik országok – köztük Oroszország -, valamint a dzsihadista terrorszervezetek propagandája elleni harcról. A dokumentum szerint az orosz kormány agresszívan használja különböző eszközök és csatornák széles skáláját a demokratikus értékek megkérdőjelezésére, Európa megosztására, belső támogatás szerzésére és olyan kép kialakítására, amely szerint az EU keleti szomszédságában hanyatló államok találhatók. Az állásfoglalás az orosz “propaganda” eszközei között említi az orosz RT televíziót, a Szputnyik hírügynökséget, valamint a Russzkij Mir (magyarul: orosz világ) alapítványt és a Roszszotrudnyicsesztvo szövetségi ügynökséget is. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...