2022, május 19.
13.2 C
Budapest
9.5 C
Moszkva
Hiredetés

Moszkva tiltakozott hágai katonai attaséjának megfigyelése miatt

Erélyes tiltakozásának adott hangot a moszkvai holland nagykövetség ügyvivőjének hétfőn az orosz külügyminisztérium, amiért megfigyelő berendezést találtak a hágai orosz katonai attasé gépkocsijában.

A tárcánál sürgették a bekéretett holland diplomatánál, hogy Hága haladéktalanul hozzon kimerítő intézkedéseket a hasonló, a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval ellentétes incidensek kiküszöbölése érdekében.

A kétoldalú kapcsolatokban idén korábban feszültséget keltett, hogy Hollandia júliusban az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj utasszállító ügyében. Korábban az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg a holland kormányt, hogy nyomást gyakorol az ügyet tárgyaló törvényszékre és átpolitizálta a nyomozati eljárást.

2018 áprilisában Hollandia orosz műszaki szakembereket utasított ki, és lefoglalta műszaki eszközeiket, azt állítva, Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) számítógépes rendszereit szándékoztak feltörni, valamint információhoz próbáltak jutni a Nagy-Britanniában 2018 márciusában mérgezés áldozatává vált Szergej Szkripal átállt orosz hírszerző és a maláj gép ügyében folytatott nyomozás állásáról. Moszkva ezzel szemben arról adott ki tájékoztatást, hogy a nem kívánatos személynek minősített orosz szakemberek a hágai orosz nagykövetség műszaki berendezéseinek védettségét tesztelték a megszaporodott hackertámadások miatt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS

close-image