2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Moszkva tiltakozik egy lengyelországi szovjet emlékmű lebontása miatt

Az orosz külügyminisztérium felháborodását fejezte ki, magyarázatot és bocsánatkérést követelt Lengyelországtól amiatt, hogy a dél-lengyelországi Limanowa városi parkjában a helyi hatóságok utasítására lebontottak egy szovjet hősi emlékművet – adta hírül kedden a The Moscow Times című angol nyelvű orosz lap.

A városka honlapján (Limanowa.in) vasárnap fényképeket is közzétettek, amint egy traktor megkezdi az emlékmű elbontását. Limanowát a Vörös Hadsereg szabadította fel a német megszállás alól a második világháborúban. Az orosz külügyminisztérium honlapján “szentségtörő és vandál tettnek” minősítette a limanowai hatóságok eljárását, és hangsúlyozta, hogy Lengyelországban mind gyakrabban kerül sor a Vörös Hadsereg katonáinak állított emlékművek elleni “vandál cselekedetekre” vagy az orosz féllel történt előzetes egyeztetés nélküli áthelyezésükre.

A tárca szerint a lengyel fél ezekkel a cselekedetekkel megsérti a háborúk és megtorlások áldozatainak temetőire és emlékhelyeire vonatkozó kormányközi megállapodást. A moszkvai külügyminisztérium szerint az emlékmű eltávolítása kísérlet a történelem egyoldalú revíziójára és “emlékműháború” kirobbantására a Nagy Honvédő Háborúban aratott szovjet győzelem 70. évfordulójának küszöbén.

“Emlékeztetnünk kell lengyel partnereinket arra, hogy országuk területén több mint 600 ezer szovjet katona nyugszik, akik életüket áldozták Lengyelországnak a náci megszállók alól történt felszabadításáért” – áll a tárca közleményében. A limanowai honlap szerint a hatméteres obeliszket a múlt század hatvanas éveiben állították, de azóta lepusztult, és elcsúfítja a parkot.

Az önkormányzat szerint a helyi hatóságok a bontás előtt minden kötelező előírásnak eleget tettek, az engedélyeztetési procedúra két évet vett igénybe. A limanowai városi vezetés hamarosan közzéteszi állásfoglalását az ügyben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó