2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Moszkva szerint Ankara bocsánatkéréssel tartozik az orosz bombázó lelövése miatt

Oroszország elvárja, hogy a török vezetés bocsánatot kérjen a Szu-24-es bombázó tavaly novemberi lelövése és pilótájának meggyilkolása miatt, valamint azt is, hogy Törökország a történtek miatt fizessen kártérítést – jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

A Kreml így reagált Recep Tayyip Erdogan azon kijelentésére, miszerint a török elnök nem érti, milyen első lépést vár Moszkva Ankarától annak érdekében, hogy normalizálják a kapcsolatokat Törökország és Oroszország között. Peszkov szerint Moszkva magyarázatot is vár a történtek miatt.

Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az incidenst követően kijelentette, egy ilyen “agresszív és áruló” lépés után Oroszország bocsánatkérést és magyarázatot, valamint kártérítést vár el mind a lelőtt repülőgép miatt, mind pedig az életét vesztett pilóta családja számára. A szóvivő rámutatott, hogy török részről eddig nem tették meg ezeket a lépéseket.

A két ország közötti viszony erősen megromlott azt követően, hogy a török légierő – légtérsértésre hivatkozva, Moszkva szerint viszont Szíria fölött – 2015. november 24-én lelőtt egy orosz bombázót, annak ejtőernyővel leereszkedő pilótáját, Oleg Peszkovot pedig törökbarát fegyveresek megölték. Putyin ennek nyomán “komoly következményeket” helyezett kilátásba, és november 28-án gazdasági büntetőintézkedéseket rendelt el Törökország ellen.

Peszkov szerdán bejelentette, hogy az orosz elnök a jövő héten fogadja majd Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, akivel a kétoldalú kapcsolatok mellett egyebek között a szíriai helyzetet fogja megvitatni. A Kreml szóvivője szerint nem született titkos megállapodás Oroszország és az Egyesült Államok között az Iszlám Állam (IÁ) elleni együttes fellépés ügyében, de hozzátette, hogy a partnerek között “jelentős csatornákon” naponta kétszer információcsere zajlik. Peszkov megjegyezte, hogy az orosz légierő a damaszkuszi kormány felkérésére kizárólag Szíria területén mér csapásokat a terrorszervezetre, Irakban nem.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...