2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Array

Moszkva stabilabb Közép-Ázsiát szeretne

Dmitrij MedvegyevMoszkva a jelenleginél stabilabb Közép-Ázsiát szeretne – hangzott el Dmitrij Medvegyev orosz és Almazbek Atambajev kirgiz államfő csütörtöki találkozóján. Az orosz államfő a régió biztonságát vitatta meg Moszkvában kirgiz vendégével. Medvegyev úgy fogalmazott: “nem titkolom, hogy a Közel-Keleten és Szíria, Irán és más országok körül mostanában kialakuló folyamatoknak közvetlen hatása van az Önök régiójára”. Hozzátette: Oroszország számára rendkívül fontos, hogy egyeztesse erőfeszítéseit legközelebbi szomszédjaival annak érdekében, hogy a helyzet Közép-Ázsiában stabilabb legyen a jelenleginél. A hivatalos tájékoztatás szerint Almazbek Atambajev a kirgiz-orosz történelmi kapcsolódást, népeik közös gyökereit méltatta válaszában. Kijelentette, hogy Manasz, a kirgiz nép atyja orosz származású, Turgenyev és Kutuzov pedig kirgizektől származik. Előzetes jelentések szerint Atambajev moszkvai hivatalos útjának nem ez a legfőbb oka, országának ugyanis nagy szüksége van az orosz pénzügyi támogatásra. Kirgizisztánban ugyanis már márciusban ismét kiéleződhet a társadalmi feszültség, hacsak a kirgiz államfő meg nem kapja Moszkvától az Eurázsiai Szövetség válságellenes alapjából megígért 106 millió dollárt, és el nem éri a kőolajipari termékek és vetőmagvak kedvezményes vámtarifáinak fenntartását.

A közép-ázsiai ország költségvetése tavaly 460 millió dolláros hiánnyal zárt, idén pedig várhatóan 400 millió dollár körül alakul a deficit.
Moszkva csak az utóbbi másfél év alatt több mint 100 millió dollárral támogatta az újjáépítést Kirgizisztánban. Valószínűleg Atambajev ezúttal sem tér haza üres kézzel, de előbb válaszolnia kell néhány kényes kérdésre, így például az Oroszországba irányuló kábítószer-csempészet és a kirgiz állami struktúrák közötti viszonyt firtató felvetésekre.
Biskek és Moszkva arra készült, hogy a Kirgizisztán területén lévő orosz katonai objektumokat egy támaszponton vonják össze. Ezt a tervet is tető alá kívánják hozni Moszkvában, de Kirgizisztánnak fontos szerepet szánnak az Eurázsiai Szövetség megteremtésében is.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó