2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Moszkva: meghiúsult az orosz újságíró megölésére irányuló ukrán terv

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn közölte, hogy őrizetbe vett egy “neonácikból” álló csoportot, amelyet Kijev bízott meg a népszerű orosz televíziós műsorvezető és újságíró, Vlagyimir Szolovjov megölésével.

Az FSZB szerint a merényletet az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) rendelte el. “A bűnözői csoport tagjai bevallották, hogy Szolovjov megölésére készültek, és utána külföldre menekültek volna”.

Az FSZB közölte, hogy a házkutatások során egy robbanószerkezetet, nyolc Molotov-koktélt, hat kézifegyvert, egy lefűrészelt vadászpuskát és egy gránátot foglaltak le.

Hozzátették, hogy több mint 1000 lőszert is lefoglaltak, valamint hamis ukrán útleveleket.

A közlemény nem sokkal azután jelent meg, hogy Vlagyimir Putyin elnök közölte, hogy “egy terrorista csoport támadást tervez és meg akar ölni egy ismert orosz újságírót”.

“Természetesen tagadni fogják, de a tények és a bizonyítékok szilárdak” – tette hozzá a főügyészségi tanács ülésén korábban a nap folyamán.

Az 58 éves Szolovjov az Rosszija 1 televízió népszerű házigazdája, és aktívan alkot véleményt a közösségi médiában is. A veterán újságíró kormánypárti álláspontjáról ismert, és határozottan támogatta Oroszország ukrajnai katonai hadműveletét.

Februárban az EU a műsorvezetőt – 374 másik orosz állampolgárral együtt – feketelistára helyezte, amely vagyonbefagyatással és kitiltással jár. Március elején a YouTube blokkolta két csatornáját, arra hivatkozva, hogy azok megsértették a platform közösségi irányelveit.

Kijev nem kommentálta a vádat, miszerint ő áll az újságíró megölésére irányuló összeesküvés mögött.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS