2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Moszkva: meghiúsult az orosz újságíró megölésére irányuló ukrán terv

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn közölte, hogy őrizetbe vett egy “neonácikból” álló csoportot, amelyet Kijev bízott meg a népszerű orosz televíziós műsorvezető és újságíró, Vlagyimir Szolovjov megölésével.

Az FSZB szerint a merényletet az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) rendelte el. “A bűnözői csoport tagjai bevallották, hogy Szolovjov megölésére készültek, és utána külföldre menekültek volna”.

Az FSZB közölte, hogy a házkutatások során egy robbanószerkezetet, nyolc Molotov-koktélt, hat kézifegyvert, egy lefűrészelt vadászpuskát és egy gránátot foglaltak le.

Hozzátették, hogy több mint 1000 lőszert is lefoglaltak, valamint hamis ukrán útleveleket.

A közlemény nem sokkal azután jelent meg, hogy Vlagyimir Putyin elnök közölte, hogy “egy terrorista csoport támadást tervez és meg akar ölni egy ismert orosz újságírót”.

“Természetesen tagadni fogják, de a tények és a bizonyítékok szilárdak” – tette hozzá a főügyészségi tanács ülésén korábban a nap folyamán.

Az 58 éves Szolovjov az Rosszija 1 televízió népszerű házigazdája, és aktívan alkot véleményt a közösségi médiában is. A veterán újságíró kormánypárti álláspontjáról ismert, és határozottan támogatta Oroszország ukrajnai katonai hadműveletét.

Februárban az EU a műsorvezetőt – 374 másik orosz állampolgárral együtt – feketelistára helyezte, amely vagyonbefagyatással és kitiltással jár. Március elején a YouTube blokkolta két csatornáját, arra hivatkozva, hogy azok megsértették a platform közösségi irányelveit.

Kijev nem kommentálta a vádat, miszerint ő áll az újságíró megölésére irányuló összeesküvés mögött.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...