2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva
Array

Moszkva: lehetővé kell tenni, hogy az ENSZ-ellenőrök elvégezzék vizsgálatukat Szíriában

Lehetővé kell tenni, hogy az ENSZ-ellenőrök elvégezzék a feltételezett szíriai vegyifegyver-támadások kivizsgálását – hangoztatta orosz külügyminiszter egyik helyettese szerda este Hágában, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral tartott találkozóján. Az orosz külügyi tárca csütörtöki tájékoztatása szerint Gennagyij Gatyilov hangsúlyozta, hogy a szíriai válság “jelenlegi szakaszában minden politikai és diplomáciai eszközt be kell vetni”, mindenekelőtt lehetővé kell tenni, hogy a világszervezet Szíriába küldött ellenőrei “jelentést tegyenek az elvégzett munkáról az ENSZ Biztonsági Tanácsában”. Gatyilov arra figyelmeztetett, hogy a Szíria ellen kilátásba helyezett nyugati katonai csapás “nyílt kihívás az ENSZ Alapokmányának kulcsfontosságú rendelkezéseivel és más nemzetközi jogi normákkal szemben”. Az orosz közlés szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is azt hangoztatta, hogy a szíriai konfliktus megoldásának nincs más alternatívája, mint a tárgyalásos rendezés, az ENSZ megbízásából Szíriában vizsgálódó vegyifegyver-ellenőröknek pedig folytatniuk kell a munkájukat.

Oroszország szerdán Kínával együtt megakadályozta, hogy a Biztonsági Tanács (BT) napirendre tűzze azt a brit határozattervezetet, amely a szíriai kormányt elítélte volna az általa állítólag végrehajtott, több száz halálos áldozatot követelő múlt szerdai vegyifegyver-támadás miatt. London képviselője azt is sürgette, hogy a BT hagyja jóvá az ezzel kapcsolatban meghozandó “szükséges intézkedéseket”.

a Szíria ellen kilátásba helyezett nyugati katonai csapás nyílt kihívás az ENSZ Alapokmányának kulcsfontosságú rendelkezéseivel és más nemzetközi jogi normákkal szemben.

Az Egyesült Államok és szövetségesei katonai csapást mérnének Szíriára, hogy megbüntessék Bassár el-Aszad elnököt a Damaszkusz közelében elkövetett ideggáztámadás miatt. A szíriai kormányzat ugyanakkor tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be, és azt állítja, hogy az augusztus 21-ei támadást az ellene harcoló lázadó csoportok követték el. Oroszország – Kínával együtt – a szíriai fegyveres konfliktus kitörése óta minden alkalommal megakadályozta, hogy az ENSZ BT elítélje a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsim felkelők elleni fegyveres fellépését, és erőteljesen ellenez bármilyen külső katonai beavatkozást a közel-keleti országban.

Moszkva és Washington ugyanakkor május elején közösen kezdeményezte a szíriai válság politikai, tárgyalásos megoldását célzó újabb nemzetközi konferencia összehívását Genfben.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...