2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Moszkva korlátozni fogja az ukrán tőke kivitelét és az áruk behozatalát

Az Oroszország által Ukrajnával szemben életbe léptetendő ellenszankciók blokkolni fogják az ukrán kintlévőségeket, megakadályozzák az orosz területről való tőkekivitelt és korlátozni fogják ukrán áruk behozatalát – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök újságíróknak kedden Kalinyingrádban.

A kormányfő egy nappal azt követően nyilatkozott erről, hogy Vlagyimir Putyin rendeletben utasította a kabinetet arra, hogy Ukrajnának az orosz állampolgárok és jogi személyek elleni barátságtalan magatartására hivatkozva, dolgozzon ki “különleges gazdasági intézkedéseket” ukrán jogi és magánszemélyek ellen. Az elnöki direktíva értelmében ezek addig maradnak érvényben, amíg Ukrajna be nem szünteti az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat.

Medvegyev hangsúlyozta hogy sem az elnöki rendelet, sem pedig a bevezetendő ellenszankciók nem az ukrán nép, hanem azok ellen irányulnak majd, akik kárt okoznak Oroszország érdekeinek. A miniszterelnök szerint az orosz büntetőintézkedések várhatóan több száz főt érintenek majd.

Az ukrán import korlátozásával kapcsolatban rámutatott, hogy a Kijev által Moszkva ellen bevezetett tilalmak ellenére Oroszország még mindig Ukrajna legjelentősebb kereskedelmi partnere.

Oroszország és Ukrajna viszonya 2014-ben romlott meg, amikor Viktor Janukovics ukrán elnök hatalmának – Moszkva által külföldről támogatott puccsnak tekintett – megdöntése nyomán, Oroszország újraegyesült a Krím félszigettel. Moszkva a kelet-ukrajnai válsággal kapcsolatban azt hangoztatja, hogy ukrajnai belső konfliktusról van szó, amelynek nem részese, illetve hogy a Krím a helyi lakosság akaratnyilvánítása nyomán egyesült újra Oroszországgal.

Az ukrán parlament 2015 januárjában “agresszor országnak” bélyegezte Oroszországot, és Kijev az elmúlt hónapokban értésre adta, hogy fel kívánja bontani az 1997-ben megkötött barátsági, együttműködési és partnerségi szerződést.

Putyin múlt csütörtökön a Valdaj vitaklub tanácskozásán közölte, hogy a Kijevvel való megállapodást csak a következő ukrán elnökválasztás után tartja elképzelhetőnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó